Thaivinägrett

Lättlagade sås med asiatiska nyanser.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1/2–1 färsk chili
  • 2 msk finklippt färsk koriander
  • 2 msk (rostade) sesamfrön
  • 1/2 dl limefruktssaft
  • 2 msk sojakasås
  • 1 msk rör- eller palmsocker
  • 1/2 dl sesamolja
  • 1 dl neutral rybsolja

Tillredning

  1. Skala schalottenlöken och finhacka den. Skölj och klyv chilin, fröa ur den och finhacka den.
  2. Slå samman alla ingredienserna för vinägretten i en korkförsedd flaska och ruska om kraftfullt. Du kan också vispa till vinägretten i en skål.
  3. Låt vinägretten dra en stund. Rör om den strax före serveringen. Häll vinägretten över den nyhalstrade fisken, som du vid behov kan skinna. Servera genast.