Tjocka Brita eller rund Britatårta

Tjocka Brita utmanar den traditionella Britatårtan. I dagens tappning gräddas degen till fluffiga tårtbottnar i lösbottenformar. Det går mycket väl att göra tårtan i bara ett lager, då är det lättare att skära den.

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 150 g smält smör

  • 4 äggulor

  • 1,5 dl socker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 0,5 dl vispgrädde

Maräng

  • 4 äggvitor

  • 2,5 dl socker

Fyllning

  • 1 stor förp. (0,33 l) vispgrädde

  • ca 1 dl lemon curd (citronkräm)

  • ca 400 g färska jordgubbar

Garnering

  • 100 g vit choklad 

Dekoration

  • ätbara blommor, makroner

Tillredning

  1. Värm ugnen till 175°C.

  2. Laga marängen. Separera äggulorna och äggvitan. Skumma äggvitan och vispa ner sockret. Låt blandningen stå en stund.

  3. Gör tårtbottnen. Smält smöret och låt det svalna medan du förbereder de övriga ingredienserna. Vispa äggulorna med socker. Blanda mjölet och bakpulvret. Slå mjölblandningen, det smälta smöret och grädden i den vispade äggulan (turvis). Lägg bakplåtspapper i två lösbottenformar (diameter ca 24 cm). Slå i degen och jämna till ytan med en sked.

  4. Slå försiktigt den skummade äggvitan över degen.

  5. Grädda ca 25 minuter nedtill i ugnen. Låt tårtbottnarna svalna och lösgör dem sedan. Det är bäst att använda varmluftsugn ifall tårtformarna inte ryms bredvid varandra i ugnen, stektiden är då lite kortare.

  6. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt. Häll chokladen i ett korsverk över den ena bottnens yta. Vispa grädden. Om du gillar riktigt söta kakor kan du krydda grädden med vaniljsocker. Rensa och skiva jordgubbarna. Ställ tårtbottnen utan choklad på ett serveringsfat och lägg på jordgubbar, vispgrädde och lemon curd. Placera bottnen med choklad ovanpå. Dekorera tårtan med jordgubbar, makronbakelser och ätbara blommor. Servera tårtan med vispgrädde i en skål.

Dryckesförslag
Tjocka Brita eller rund Britatårta

Ett sött mousserande muskatvin från Italien eller Frankrike gör Britatårtan rättvisa. Vinets citrus- och blomtoner går hand i hand med tårtans jordgubbs- och lemon curd-aromer. Drycken rimmar också utmärkt med marängen och den fluffiga vispgrädden.