Vegansk ramen-nudelsoppa är en japansk läckerhet som blir matig av svamp och tofu.
Se recept >
Ett ögonblick…
I kycklingsoppan med kokos kulminerar thaikökets smaker i en mjuk symfoni: chilins eldighet, fisksåsens sälta, limesaftens skärpa och palmsockrets sötma.
Att hitta ett lämpligt vin är lite utmanande, men ingalunda omöjligt. Lättast hittar man en lämplig följeslagare bland vitvinerna.
Det lönar sig att satsa på fruktiga, yppiga och kryddiga vitviner, t.ex. viner av druvorna Pinot Gris-, Gewürztraminer- eller Viognier. Utöver att vara aromrikt får vinet också gärna ha en svag sötma.
3 okryddade broilerfiléer
ca 5 cm galangalrot eller ingefära
2 små schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 citrongrässtjälk
2–3 färska röda eller gröna chilifrukter
4 dl hönsbuljong
3 blad av kaffirlime
1 burk (400 ml) kokosmjölk
3 msk nam pla-fisksås
1 msk palmsocker
3 msk limesaft
Till garnering
färsk koriander eller thaibasilika
Skiva köttet. Skala galangalroten och skär den i tunna flagor. Hacka vit- och schalottenlöken och skiva citrongräset. Strimla chilin och avlägsna fröna.
Hetta upp hönsbuljongen och lägg broilerskivorna i den. Tillsätt galangalflagorna, vit- och schalottenlöken, citrongräset och kaffirlimebladen. Låt koka ca 5 minuter på medelvärme eller tills köttet är genomkokt.
Tillsätt kokosmjölken och chilistrimlorna. Ge soppan ett uppkok. Krydda med fisksås, socker och limesaft. Om du vill kan du sila soppan och lägga köttet tillbaka i spadet. Garnera med örter.
Tips:
Soppan blir matigare om du lägger i gröna bönor eller körsbärstomater.