Tom kha gai – kycklingsoppa med kokos

I kycklingsoppan med kokos kulminerar thaikökets smaker i en mjuk symfoni: chilins eldighet, fisksåsens sälta, limesaftens skärpa och palmsockrets sötma.

Ingredienser

  • 3 okryddade broilerfiléer
  • ca 5 cm galangalrot eller ingefära
  • 2 små schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citrongrässtjälk
  • 2–3 färska röda eller gröna chilifrukter
  • 4 dl hönsbuljong
  • 3 blad av kaffirlime
  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk
  • 3 msk nam pla-fisksås
  • 1 msk palmsocker
  • 3 msk limesaft

Till garnering
  • färsk koriander eller thaibasilika

Tillredning

  1. Skiva köttet. Skala galangalroten och skär den i tunna flagor. Hacka vit- och schalottenlöken och skiva citrongräset. Strimla chilin och avlägsna fröna.
  2. Hetta upp hönsbuljongen och lägg broiler­skivorna i den. Tillsätt galangalflagorna, vit- och schalottenlöken, citrongräset och kaffirlimebladen. Låt koka ca 5 minuter på medelvärme eller tills köttet är genomkokt.
  3. Tillsätt kokosmjölken och chilistrimlorna. Ge soppan ett uppkok. Krydda med fisksås, socker och limesaft. Om du vill kan du sila soppan och lägga köttet tillbaka i spadet. Garnera med örter.


Tips:

Soppan blir matigare om du lägger i gröna bönor eller körsbärstomater.

Dryckesförslag
Tom kha gai – kycklingsoppa med kokos

Att hitta ett lämpligt vin är lite utmanande, men ingalunda omöjligt. Lättast hittar man en lämplig följeslagare bland vitvinerna.

Det lönar sig att satsa på fruktiga, yppiga och kryddiga vitviner, t.ex. viner av druvorna Pinot Gris-, Gewürztraminer- eller Viognier. Utöver att vara aromrikt får vinet också gärna ha en svag sötma.