Tillbaka
Recept

Tomater i paprika- och rosmarinmarinad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Tomater i paprika- och rosmarinmarinad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
1 personer
60+ min
1 personer

Pryd burken med presentband och överräck den tillsammans med en kruka basilika och mozzarellakulor. Tomaterna, basilikan och mozzarellan lämpar sig utmärkt för bland annat crostini och sallad.

Dryckesförslag

Kombinera presenten med ett syrligt nyansrikt och strukturerat italienskt vitt vin eller en aromatisk prosecco.

Ingredienser
  • 1 kg olikfärgade minitomater

  • havssaltflingor

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Marinad

  • 3 dl olivolja

  • 1 tsk paprikapulver (rökt)

  • 1 rosmarinkvist

Tillredning
  1. Klyv minitomaterna och placera dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek dem ungefär 3,5 timme i ugn (+ 150 °C). Vänd plåten en gång under stekningen. Tomaterna är färdiga när kanterna är torra och mitten är seg. Sänk temperaturen om tomaterna blir bruna.

  2. Laga marinaden: Värm olivoljan till kokpunkten i en kastrull. Tillsätt rosmarinkvisten och paprikapulvret. Låt blandningen svalna och slå den i ett annat kärl så att paprikapulvret blir kvar i kastrullen.

  3. Lägg minitomaterna i en glasburk och slå på så mycket marinad att den täcker tomaterna. Om tomaterna äts genast kan de kryddas med färska örter så som basilika eller rosmarin. Burken bör förvaras svalt.