Tillbaka
Recept

Tomatsylt för ostar

Vegetarisk

Tomatsylt för ostar

Vegetarisk
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Den här lättlagade tomatsylten smakar underbart tillsammans med buffelmozzarella eller burrata.

Dryckesförslag
När tomater tillagas rundas smaken av och blir sötare. Tomatiga grytor och såser som har tillagats länge njuter av säll­skapet av syrliga och rustika röda viner. Chiantiviner tillverkade av den toscanska sangiovesedruvan kommer bäst till sin rätt med delikatesser gjorda av mogna tomater.
Ingredienser
  • 500 g tomater

  • 1 1/2dl syltsocker

  • 1 kanelstång


För servering

  • 2 (à 150 g) buffelmozzarella- eller burrataost

  • 300 g baguette

  • olivolja, basilika, flingsalt, svartpeppar från kvarn

Tillredning
  1. Skär ett korssnitt i tomaterna på sidan med fästet. Doppa tomaterna snabbt i kokande vatten, då blir de lätta att skala. Skala tomaterna, ta bort fästet, tärna dem och lägg i kastrull.

  2. Tillsätt syltsocker och kanel­stång. Koka i fem minuter och låt svalna. Sylten svalnar snabbt i ett kallt vattenbad.

  3. Servera med buffelmozza­rella-­ eller burrataost och baguette.


Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko