Tomi Björcks curry

Tomi Björcks nya bok Huippukokin kotiruokaa (ung. Stjärnkockens hemlagade mat) (Cozy Publishing, 2014) innehåller Björcks recept i hemtappning. Köksmästaren ger också ett tips för alla matglada: ”Våga lita på dig själv och experimentera friskt.”

Ingredienser

  • 1 dl hackad rödlök

  • 1 dl skalade vitlöksklyftor

  • 1 dl skalad och hackad färsk ingefära

  • 0,5 dl hackat citrongräs

  • 0,25 dl chilipulver

  • 1 dl kokosolja

  • 5–10 msk palm- eller rörsocker

  • 5–10 msk fisksås

  • 10 st limeblad

  • 2 msk mald koriander

  • 2 msk mald kummin

  • 1–1,5 l kokosmjölk

Tillredning

  1. Bryn ingredienserna i en wokpanna och tillsätt sedan chilipulvret.

  2. Stöt de brynta ingredienserna i en mortel så att de bildar en pasta.

  3. Stek pastan i kokosolja på hög värme ca 10 minuter.

  4. Rör ner palmsocker och fisksås enligt egen smak i pastan.

  5. Tillsätt de torra kryddorna, limebladen och kokosmjölken.

  6. Servera med till exempel lax eller lamm.

Dryckesförslag
Tomi Björcks curry

Till laxrätter passar ett nyansrikt, strukturerat och fruktigt halvtorrt rieslingvin från Chile eller Australien.
Den som föredrar öl kan välja ett lätt och fruktigt tyskt veteöl eller en frisk lager från Finland eller Mexiko.

Lammcurry går utmärkt ihop med mjuka, fruktiga och fylliga zinfandelviner från Kalifornien. Ölvänner kan välja en mjuk, aromrik mörk lager.