
X
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
Tomi Björcks nya bok Huippukokin kotiruokaa (ung. Stjärnkockens hemlagade mat) (Cozy Publishing, 2014) innehåller Björcks recept i hemtappning. Köksmästaren ger också ett tips för alla matglada: ”Våga lita på dig själv och experimentera friskt.”
1 dl hackad rödlök
1 dl skalade vitlöksklyftor
1 dl skalad och hackad färsk ingefära
0,5 dl hackat citrongräs
0,25 dl chilipulver
1 dl kokosolja
5–10 msk palm- eller rörsocker
5–10 msk fisksås
10 st limeblad
2 msk mald koriander
2 msk mald kummin
1–1,5 l kokosmjölk
Bryn ingredienserna i en wokpanna och tillsätt sedan chilipulvret.
Stöt de brynta ingredienserna i en mortel så att de bildar en pasta.
Stek pastan i kokosolja på hög värme ca 10 minuter.
Rör ner palmsocker och fisksås enligt egen smak i pastan.
Tillsätt de torra kryddorna, limebladen och kokosmjölken.
Servera med till exempel lax eller lamm.
Till laxrätter passar ett nyansrikt, strukturerat och fruktigt halvtorrt rieslingvin från Chile eller Australien.
Den som föredrar öl kan välja ett lätt och fruktigt tyskt veteöl eller en frisk lager från Finland eller Mexiko.
Lammcurry går utmärkt ihop med mjuka, fruktiga och fylliga zinfandelviner från Kalifornien. Ölvänner kan välja en mjuk, aromrik mörk lager.
Vänligen mata in den e-postadress du har registrerat med. Vi skickar en länk via e-post. Följ länken för att skapa ett nytt lösenord. Om du behöver hjälp, kontakta vår kundtjänst 020692771.
Din e-post adress är felaktig. Har du redan registrerat dig?
En länk för att byta ut lösenordet skickades till din e-post