Tillbaka
Recept

Tonfiskbullar

Tonfiskbullar

I skåpet för torrskaffning finns vanligtvis en burk tonfisk eller två, och skorpmjöl eller bröd som torkat. Av dem gör du tonfiskbullar.

Dryckesförslag

En ljus lager är en lämplig följeslagare till tonfiskbullarna.

Av vinerna är en torr eller halvtorr riesling från Tyskland eller Österrike ett bra alternativ.

Ingredienser
  • 2 burkar (à 200/150 g) tonfisk i olja
  • 2–3 ägg
  • 1 dl skorpmjöl eller små smulor av torrt bröd
  • ca 2 dl riven parmesanost
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • (ca 3 msk finhackade färska örter, t.ex. bladpersilja)
Tillredning
  1. Låt oljan rinna av tonfisken. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i fiskköttet tillsammans med skorpmjölet, osten, kryddorna och, om du önskar, örterna. Trilla smeten till bullar med fuktade händer.
  2. Stek fiskbullarna cirka 5 minuter i olja i en stekpanna på medelvärme.


Tips:

Tonfiskbullarna kan smak­sättas också med krossad vitlök, rivet citronskal eller paprikapulver. Servera bullarna med till exempel potatismos och ugnsrostade morötter, eller med kokt pasta och tomatsås. Du kan tillsätta ca 1/2 dl grovhackade nötter i smeten, till exempel pinjenötter.

Tonfisk vars produktion tål etisk granskning har MSC-märkning på burken. Märkningen står för att produkten uppfyller den internationella organisationen MSC:s krav på hållbart fiske: www.msc.org.