Tonfiskbullar

I skåpet för torrskaffning finns vanligtvis en burk tonfisk eller två, och skorpmjöl eller bröd som torkat. Av dem gör du tonfiskbullar.

Ingredienser

  • 2 burkar (à 200/150 g) tonfisk i olja
  • 2–3 ägg
  • 1 dl skorpmjöl eller små smulor av torrt bröd
  • ca 2 dl riven parmesanost
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • (ca 3 msk finhackade färska örter, t.ex. bladpersilja)

Tillredning

  1. Låt oljan rinna av tonfisken. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i fiskköttet tillsammans med skorpmjölet, osten, kryddorna och, om du önskar, örterna. Trilla smeten till bullar med fuktade händer.
  2. Stek fiskbullarna cirka 5 minuter i olja i en stekpanna på medelvärme.


Tips:

Tonfiskbullarna kan smak­sättas också med krossad vitlök, rivet citronskal eller paprikapulver. Servera bullarna med till exempel potatismos och ugnsrostade morötter, eller med kokt pasta och tomatsås. Du kan tillsätta ca 1/2 dl grovhackade nötter i smeten, till exempel pinjenötter.

Tonfisk vars produktion tål etisk granskning har MSC-märkning på burken. Märkningen står för att produkten uppfyller den internationella organisationen MSC:s krav på hållbart fiske: www.msc.org.

Dryckesförslag
Tonfiskbullar

En ljus lager är en lämplig följeslagare till tonfiskbullarna.

Av vinerna är en torr eller halvtorr riesling från Tyskland eller Österrike ett bra alternativ.