Toskansk fläskrulle/grisrulle

Varför inte byta ut den traditionella julskinkan mot en toskansk fläskrulle (grisrulle) fylld med smaker från Medelhavets sol.

Ingredienser

  • 1 kg ytterfilé av gris 


  • flingsalt, svartpeppar mald i pepparkvarn


  • 1 schalottenlök


  • 2 vitlöksklyftor


  • 1 msk olja

  • 150 g torkade fikon

  • 100 g parmaskinka

  • 1 dl hackade örter, timjan och rosmarin

  • 1 dl nyriven parmesan

  • smör-oljeblandning till stekningen

Tillredning

  1. Ställ köttet i rumstemperatur ungefär en halv timme före tillredningen. Skär upp filén till en jämn platta. Bulta köttet försiktigt. Krydda med salt och peppar.

  2. Skala och hacka löken. Tärna fikonen. Stek löken i olja. Slå i fikonen och fortsätt stekningen. Låt blandningen svalna.

  3. Placera parmaskinkan, fikonblandningen, de hackade örterna och parmesanen ovanpå köttet. Gör en rulle av köttet och bind den med bomullstråd.

  4. Bryn rullen i smör-oljeblandningen.

  5. Lägg köttrullen i en ugnsform och stek den cirka en timme i ugn (+ 175 °C). Använd stektermometer vid behov: Grisrullen är färdig när termometern visar + 70 °C.

  6. Låt rullen vila cirka 10 minuter i foliepapper. Avlägsna bomullstråden och skiva köttrullen. Servera med rosmarinkryddad klyftpotatis och frisk grönsallad.

Dryckesförslag
Toskansk fläskrulle/grisrulle

Till den läckert söta gris-/fläskrullen kan man med fördel servera ett mustigt och syltigt rödvin med balanserad syrlighet från Toscana eller en fruktig och nyanserad ale.

Julmiddag på toskanskt vis

Middagen är julaftonens höjdpunkt. I år bjuder vi på fylliga smaker från Medelhavets sol. De klassiska smakerna från Toscana får sällskap av moderna aromer med ostlig touch.

Meny

Fördrink
Tuscan fresco

Förrätt: crostini-bord
Kycklingleverpastej
Olivpasta
Varm sallad på kikärter och bladkål
Bresaola

Mellanrätt
Salviapasta

Varmrätt
Toskansk fläskrulle (grisrulle)
Nöt-fänkålspaté

Dessert
Panforte