Traditionell ostfondue

Ostfondue är himmelsk vintermat. Den med vitvin fulländade delikatessen är snabblagad och fungerar både för överraskningsgäster och för veckoslutssitsen.

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g ost (t.ex. emmentaler och gruyère)
  • 3 dl torrt vitvin
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • salt, svart- och vitpeppar
  • (en skvätt kirsch)
  • ca 2 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Till servering
  • tärnat gott bröd, smågurkor, marinerade svampar eller andra marinerade grönsaker

Tillredning

  1. Gnid insidan på en fonduegryta med en kluven vitlöksklyfta. Om du önskar en starkare vitlökssmak krossar du vitlöken och rör ner krosset i ostblandningen.
  2. Lägg osten och vinet i en kastrull. Spara en skvätt vin för redningen. Hetta upp under ständig omrörning tills osten smälter och blandningen är jämn. Krydda med muskot, salt och peppar, och eventuellt en skvätt kirsch. Rör ut majsstärkelsen i en skvätt vin och rör ner redningen i ostmassan. Låt puttra sakta några minuter under ständig omrörning tills blandningen tjocknar.
  3. Ställ fram kastrullen på bordet på ett värmeställ, eller häll över massan i en fonduegryta. Doppa med en gaffel brödbitar eller grönsaker i fonduen och njut.


Tips:

Gör en finländsk fondue med inhemska ostar, till exempel svartstämplad emmentaler och Juustoporttis getmjölksgruyère.

Tips:

En lättlagad snabbfondue gör du med en hel liten mont d’or-ost. Öppna asken och skär loss ostens ”lock” med en liten kniv. Häll en skvätt vitvin i osten och värm upp i en 225-gradig ugn. Du kan eventuellt vira ett stycke aluminium¬folie runt osten, men täck den inte. Rör om strax före serveringen. Ställ osten på bordet och dippa bröd, smågurkor och grönsaker i innanmätet.

Dryckesförslag
Traditionell ostfondue
  1. En trevlig partner till fondue är Schweiziskt vitvin, pinot blanc -vin från Alsace, pinot bianco från Norditalien eller österriskt grüner veltliner -vin.
  2. Ölvännen väljer en lagom frisk ljus lager eller en kärvare pils.