Tranbärstårta med två slags choklad

Den hör syrligt söta tårtan kan serveras till kaffet eller som dessert.

Ingredienser

Tårtbotten
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl smält smör
  • 1 dl torkade tranbär

Till formen
  • 1 msk smält smör

Fyllning
  • 150 g vitchoklad
  • 1 dl vispbar grädde

Till fuktning
  • 3/4 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Glasyr
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smält smör

Till garnering
  • tranbär (färska eller frysvara)
  • florsocker

Tillredning

  1. Värm upp ugnen till 175 grader. Sammanslå de torra ingredienserna utom sockret. Vispa äggen och sockret till vitt skum. Rör turvis ner av de torra ingredienserna och det smälta smöret i skummet. Sväng försiktigt ner tranbären. De kan ersättas med fikon i små bitar, varvid tårtan också garneras med färska fikon.
  2. Smörj en lösringsform med ca 20–24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
  3. Grädda ca 35 minuter på nedersta falsen eller tills tårbottnen visar sig genomgräddad då du provar med sticka. Låt tårtbottnen svalna en stund innan du stjälper upp den.
  4. Bered fyllningen genom att smälta vitchokladen endera i vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör om några gånger under uppvärmningen. Kyl av. Vispa grädden och sväng mycket försiktigt ner den i grädden.
  5. Klyv tårtbottnen. Fukta den undre halvan med vaniljmjölk och bred ut fyllningen på den. Lägg den andra halvan som lock och fukta den med vaniljmjölk.
  6. Låt tårtan dra sig en stund på svalt ställe medan du gör glasyren. Lägg den mörka chokladen i bitar i en kastrull med grädden. Smält på svag värme under långsam omrörning. Tillsätt avslutningsvis det smälta smöret och glasera tårtan. Rulla tranbär i florsocker och garnera tårtan med dem.
Dryckesförslag
Tranbärstårta med två slags choklad

Dessertvinet kan vara en söt madeira med ännu bevarad syra. Också rött portvin sitter väl i tårtans smakvärld.