Servera gärna den läckra desserten fryst i koppar eller bägare som fodrats med bakplåtspapper som når några centimeter över kanten. Då får chokladmoussen sufflékaraktär.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den hör syrligt söta tårtan kan serveras till kaffet eller som dessert.
Dessertvinet kan vara en söt madeira med ännu bevarad syra. Ocksä rött portvin sitter väl i tårtans smakvärld.
Tårtbotten
2 ägg
1 1/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
3/4 dl smält smör
1 dl torkade tranbär
Till formen
1 msk smält smör
Fyllning
150 g vitchoklad
1 dl vispbar grädde
Till fuktning
3/4 dl mjölk
1 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
Glasyr
200 g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk smält smör
Till garnering
tranbär (färska eller frysvara)
florsocker
Värm upp ugnen till 175 grader. Sammanslå de torra ingredienserna utom sockret. Vispa äggen och sockret till vitt skum. Rör turvis ner av de torra ingredienserna och det smälta smöret i skummet. Sväng försiktigt ner tranbären. De kan ersättas med fikon i små bitar, varvid tårtan också garneras med färska fikon.
Smörj en lösringsform med ca 20–24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
Grädda ca 35 minuter på nedersta falsen eller tills tårbottnen visar sig genomgräddad då du provar med sticka. Låt tårtbottnen svalna en stund innan du stjälper upp den.
Bered fyllningen genom att smälta vitchokladen endera i vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör om några gånger under uppvärmningen. Kyl av. Vispa grädden och sväng mycket försiktigt ner den i grädden.
Klyv tårtbottnen. Fukta den undre halvan med vaniljmjölk och bred ut fyllningen på den. Lägg den andra halvan som lock och fukta den med vaniljmjölk.
Låt tårtan dra sig en stund på svalt ställe medan du gör glasyren. Lägg den mörka chokladen i bitar i en kastrull med grädden. Smält på svag värme under långsam omrörning. Tillsätt avslutningsvis det smälta smöret och glasera tårtan. Rulla tranbär i florsocker och garnera tårtan med dem.