Truly Kiras bär- och mandeltårta

Kira Åkerström-Kekkonen vann tävlingen MasterChef 2013. Den läckra bär- och mandeltårtan hör oskiljaktigt till hennes somrar.

Ingredienser

Botten

  • 300 g oskalade mandlar (alternativt mandelpulver)

  • 3 dl florsocker 


  • 2 tsk bakpulver


  • 0,5 tsk salt


  • 8 äggvitor

Kräm

  • 2,5 dl grädde


  • 1 vanlijstång

  • 4 äggulor


  • 1 dl socker


  • 1,5 msk majsstärkelse

  • 50 g smör

  • skalet av 1 citron +
 2 tsk citronsaft

Dessutom rejält med osötad vispgrädde, färska bär till dekorering och servering (hallon, jordgubbar, blåbär, körsbär) samt ätliga blommor.

Tillredning

Botten

  1. Värm ugnen till 175 °C. Mal mandlarna i en mixer till nästan pulverform. Blanda ut mandeln med florsockret, bakpulvret och saltet. Mixa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner mandelblandningen. 

  2. Häll degen i två smorda ugnsformar (diameter 20 cm). Grädda cirka 20 minuter i ugnen eller tills bottnarna är gyllenbruna och lossnar längs kanterna. Låt bottnarna svalna.

  3. Skär bottnarna i två delar så att du får fyra skikt. Fyll tårtan med kräm och osötad vispgrädde. Garnera tårtan med vispgrädde, säsongens bär och mjölkört (duntrav) eller någon annan ätbar blomma.


Kräm

  1. Använd kniv och dela en vaniljstång på längden. Skrapa med kniven loss fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstångshalvorna och grädden. Koka upp blandningen och lyft bort kastrullen från värmen.

  2. Vispa äggulorna, sockret och majsstärkelsen till ett luftigt skum. Häll hälften av den heta grädden i ägguleskummet och rör om. Häll ägguleblandningen i kastrullen i resten av grädden. Koka upp blandningen på låg värme tills den tjocknar – kom ihåg att röra om hela tiden annars blir blandningen äggröra. Vispa i smöret, citronsaften och -skalet. Låt svalna.

Dryckesförslag
Truly Kiras bär- och mandeltårta

Den bäriga och gräddigt fluffiga mandeltårtan kompletteras fint av ett italienskt eller franskt blommigt mousserande muscatvin med lätt inslag av russin. Sötman, den låga alkoholhalten och friskt bubbliga strukturen hos dessa viner balanserar de aromatiska bärens syrlighet.