Man kan inte annat än älska kombinationen av kyckling och apelsin! Honung och grädde mjukar upp smaken och gurkmejan ger grytan en vackert gul färg.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den franska klassikern Coq au vin, Tupp i vin, och ett burgundiskt rödvin – där har du ett riktigt smarrigt smakpar!
Det klassiska sällskapet till denna maträtt är ett franskt rött vin från Bourgogne. När både vin och maträtt kommer från samma region, behöver kombinationen knappast någon närmare förklaring. Välj ett klassiskt Pinot Noir-vin från Bourgogne eller en lokal läckerhet av druvan Gamay.
Det finns också alkoholfria röda viner av samma smaktyp – servera dem väl kylda.
1 pkt (ca 1,1 kg) kycklinglår (naturell)
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk olivolja
10–12 kpl (200 g) små schalottenlökar
200 g bruna champinjoner
1 pkt (170 g) bacon
5–6 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
4–5 dl vatten
4 dl rödvin
1 hönsbuljongtärning
2 lagerblad
½ kruka timjan
Ställ kycklinglåren i rumstemperatur ungefär en timme innan tillagning. Krydda dem med salt och svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn bitarna tills de fått en fin stekyta. Lägg dem i en gryta.
Skala lökarna, halvera de största champinjonerna, hacka baconskivorna och vitlöksklyftorna.
Stek baconbitarna knapriga. Tillsätt lök, vitlök och svamp. Stek tills löken har fått fin färg. Tillsätt tomatpuré.
Rör ner vatten och rödvin i pannan, samt en krossad hönsbuljongtärning, lagerblad och timjan. Låt sjuda.
Häll blandningen över kycklinglåren i grytan. Ifall den inte täcker kycklinglåren helt, kan du lägga till en skvätt vatten.
Lägg lock på grytan och ställ den i mitten av ugnen. Grädda i 150 graders värme i cirka 1 ½ timme, tills köttet lossnar enkelt från benet. Servera gärna kycklinggrytan tillsammans med kokt potatis eller ris.
Tips: Du kan också laga grytan på spisen genom att koka den på svag värme under lock i cirka 40 minuter.