Tillbaka
Recept

Dadel- och ölkaka från Tyskland

Vegetarisk

Dadel- och ölkaka från Tyskland

Vegetarisk
60+ min
12 personer
60+ min
12 personer
Öl i kaksmeten och kanel i garneringen. En annorlunda men välsmakande julkaka från Tyskland!
Dryckesförslag

Mörkt fruktigt och maltigt bocköl rimmar utmärkt med ölkakan.

Ingredienser
  • 1 paket (250 g) kärnfria pressade dadlar 

  • 1 dl mörkt öl

  • 1/2 dl vatten

  • 1 3/4 dl farinsocker

  • 175 g smör

  • 1 1/2 msk vaniljsocker

  • 2 ägg

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:
  • 3 msk vetemjöl

  • 1 dl farinsocker

  • 1/2 tsk kanel

  • 50 g kallt smör

  • 3 msk krossade rostade hasselnötter

Tillredning
  1. Slå på ugnen (+ 175 °C). Beklä en ugnsform (diameter ca 23 cm) med löstagbar botten med bakplåtspapper.
 Tärna dadlarna. Slå dadeltärningarna, ölet, vattnet och sockret i en två liters kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda 2–3 minuter. 
Lyft bort kastrullen från spisen och tillsätt tärnat smör.

  2. Tillsätt vaniljsockret och äggen under omrörning med en trägaffel när smöret har smultit och blandningen har svalnat. Blanda de torra ingredienserna och slå i dem under omsorgsfull omrörning.

  3. Slå smeten i formen och grädda den ca 15 minuter längst ned i ugnen. 

  4. Laga garneringen. Slå ingredienserna i en mixer och blanda dem till en smulig massa. Slå massan över kakan och grädda ytterligare 40 minuter. Låt kakan svalna ca 15 minuter och ställ den sedan på ett serveringsfat.


Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko