Festsäsongens läckraste chokladkaka bjuder på dadel, kaffe, saltstänkt tjinuski samt syrligt och gräddigt kvargskum.
Se receptet >
Ett ögonblick…
1 paket (250 g) kärnfria pressade dadlar
1 dl mörkt öl
1/2 dl vatten
1 3/4 dl farinsocker
175 g smör
1 1/2 msk vaniljsocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk vetemjöl
1 dl farinsocker
1/2 tsk kanel
50 g kallt smör
3 msk krossade rostade hasselnötter
Slå på ugnen (+ 175 °C). Beklä en ugnsform (diameter ca 23 cm) med löstagbar botten med bakplåtspapper. Tärna dadlarna. Slå dadeltärningarna, ölet, vattnet och sockret i en två liters kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda 2–3 minuter. Lyft bort kastrullen från spisen och tillsätt tärnat smör.
Tillsätt vaniljsockret och äggen under omrörning med en trägaffel när smöret har smultit och blandningen har svalnat. Blanda de torra ingredienserna och slå i dem under omsorgsfull omrörning.
Slå smeten i formen och grädda den ca 15 minuter längst ned i ugnen.
Laga garneringen. Slå ingredienserna i en mixer och blanda dem till en smulig massa. Slå massan över kakan och grädda ytterligare 40 minuter. Låt kakan svalna ca 15 minuter och ställ den sedan på ett serveringsfat.