Ugnsbakad sparris

Ugnsbakad sparris, som blir färdig på en kvart, behåller sin knaprighet längre än kokt sparris.

Ingredienser

  • 1 knippe (ca 450–500 g) färsk sparris

  • 2 msk olivolja 

  • smält smör 

  • flingsalt 

  • citronklyftor

Tillredning

  1. Värm ugnen till + 175 °C.

  2. Skölj sparrisen omsorgsfullt. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända. Skala sparrisen uppifrån ned med en sparris- eller potatisskalare. Smal grön sparris behöver inte skalas. 

  3. Lägg sparrisen på en ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper eller i en ugnsform med tunn botten. Pensla sparrisen med olivolja. Strö på salt ur en saltkvarn. 

  4. Baka sparrisen 10–15 minuter beroende på tjockleken. Kontrollera om sparrisen är färdig genom att föra in en sticka eller gaffel i dess tjocka ända. I slutfasen kan sparrisen penslas med smält smör. Servera flingsalt och citronklyftor till sparrisen.

Recept Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna
Dryckesförslag
Ugnsbakad sparris

Till ugnsbakad sparris med citrustoner kan man med fördel skänka i frisk och syrlig riesling från Chile eller tyska Mosel. Lätt lager rimmar också utmärkt med okomplicerad ugnsbakad sparris.