Tillbaka
Recept

Ugnsfisk på italienskt vis

Ugnsfisk på italienskt vis

30 min
4 personer
30 min
4 personer

Fiskfiléer är både goda och lätta att tillreda. Varför inte gratinera filéerna med vackra och välsmakande hackade örter?

Dryckesförslag

Ett nyansrikt och strukturerat eller friskt och fruktigt vitt vin gjort på till exempel druvan Pinot Grigio eller någon av Italiens egna druvor så som Verdicchio med toner av citrus, Arneis med toner av örter eller Fiano med mineraltoner.

Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils eller ett lätt och fruktigt veteöl.

Ingredienser
  • 800 g sik, gös eller lax

  • flingsalt, vitpeppar mald i pepparkvarn

Gratinering

  • 3 skivor lantbröd

  • 3 dl finhackade örter 
(t.ex. basilika, gräslök, 
bladpersilja och oregano)

  • 1 dl skalade solrosfrön

  • 50 g rumsvarmt smör

  • 0,5 tsk flingsalt

  • 0,3 tsk vitpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning
  1. Bena ur fisken. Smaksätt fiskarna lätt med salt och peppar.

  2. Gör gratineringen. Skär bort kanterna från brödet. Tärna brödet och lägg det 
i en skål med örterna, fröna, smöret och kryddorna. Kör till en jämn massa med stavmixer. Klappa massan på fiskbitarna. Låt stå i kylen en kvart.

  3. Stek fisken i ugn i 200 grader 
ca 10 minuter eller tills fisken är genomstekt. Servera med rustikt potatismos.