Tillbaka
Recept

Ugnsglass i citronskal

Glutenfri
Vegetarisk

Ugnsglass i citronskal

Glutenfri
Vegetarisk
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Glöm citrontårtorna och tillred fräsch och förförande sammetslen citronglass, som serveras behändigt i citronskal. Glassen får stelna i frysen och garneras i ugn med ett marängöverdrag. Denna enkla dessert tillagas utan glassmaskin.

Dryckesförslag

Bärigt sött mousserande vin lämpar sig utmärkt till citrusglassens lakritstoner. Syrligheten och hallonaromerna hos en italiensk brachetto hamnar inte i skuggan av glassens citrusaromer.

Ingredienser
  • 4 citroner

  • 2 dl saft av (ekologiska) citroner

  • rivet skal av en citron

  • 1 burk kondenserad mjölk

  • 150 g crème fraîche

  • 100 g mascarponeost

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2–3 msk rålakritspulver eller 1 dl lakrits

Maräng:
  • 1 äggvita

  • 1/2 dl finkornigt socker

  • 1/2 tsk vaniljsocker

  • mandelflarn

Tillredning
  1. Tvätta och torka av citronerna. Skär de fyra citronerna i klyv på längden. Gröp ur och skär bort innehållet, ta tillvara fruktköttet och saften. Ställ skalen i frysen.

  2. Kläm och sila citronsaften. Riv skalet av femte citronen. Kläm vid behov ännu mera saft, tills du har 2 dl.

  3. Mät upp kondenserad mjölk, crème fraîche, mascarpone, vaniljsocker och citronsaft och -cest i en skål och blanda ingredienserna till en jämn smet med en stavmixer. Tillsätt lakritspulver eller skivad lakrits om du så önskar.

  4. Sleva massan inuti citronskalen och ställ resten (cirka hälften) i ett kärl som tål frysning. Täck skalen och kärlet med plastfilm. Frys till följande dag.

  5. Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker, en sked i taget och vispa tills marängen är tjock. Ställ citronhalvorna på ett ugnssäkert fat. Täck snabbt halvorna med marängsmet. Var noga med att det inte blir kvar några lufthål i kanterna. Garnera med mandelflarn.

  6. Ställ fatet upptill i ugnen. Låt stekas i cirka fem minuter, tills marängen får lite färg. Servera genast. 


Tips! Det räcker med en halv sats glass, men det lönar sig att tillreda hela satsen – glassen är läckert god. Låt glassen i kärlet mjukna något i rumstemperatur innan du serverar den.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen