Yoghurtglasspinnar för vuxna får smak av säsongens färska bär och serveras med en bärsås gjord på mousserande vin.
Se recept >
Ett ögonblick…
Glöm citrontårtorna och tillred fräsch och förförande sammetslen citronglass, som serveras behändigt i citronskal. Glassen får stelna i frysen och garneras i ugn med ett marängöverdrag. Denna enkla dessert tillagas utan glassmaskin.
Bärigt sött mousserande vin lämpar sig utmärkt till citrusglassens lakritstoner. Syrligheten och hallonaromerna hos en italiensk brachetto hamnar inte i skuggan av glassens citrusaromer.
4 citroner
2 dl saft av (ekologiska) citroner
rivet skal av en citron
1 burk kondenserad mjölk
150 g crème fraîche
100 g mascarponeost
1 tsk vaniljsocker
2–3 msk rålakritspulver eller 1 dl lakrits
1 äggvita
1/2 dl finkornigt socker
1/2 tsk vaniljsocker
mandelflarn
Tvätta och torka av citronerna. Skär de fyra citronerna i klyv på längden. Gröp ur och skär bort innehållet, ta tillvara fruktköttet och saften. Ställ skalen i frysen.
Kläm och sila citronsaften. Riv skalet av femte citronen. Kläm vid behov ännu mera saft, tills du har 2 dl.
Mät upp kondenserad mjölk, crème fraîche, mascarpone, vaniljsocker och citronsaft och -cest i en skål och blanda ingredienserna till en jämn smet med en stavmixer. Tillsätt lakritspulver eller skivad lakrits om du så önskar.
Sleva massan inuti citronskalen och ställ resten (cirka hälften) i ett kärl som tål frysning. Täck skalen och kärlet med plastfilm. Frys till följande dag.
Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker, en sked i taget och vispa tills marängen är tjock. Ställ citronhalvorna på ett ugnssäkert fat. Täck snabbt halvorna med marängsmet. Var noga med att det inte blir kvar några lufthål i kanterna. Garnera med mandelflarn.
Ställ fatet upptill i ugnen. Låt stekas i cirka fem minuter, tills marängen får lite färg. Servera genast.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen