Varm bladkåls- och pistaschsallad

I det här receptet har den lätt wokade bladkålen fått en salladsmässig framtoning med parmesan, pistaschnötter och tranbär. Salladen bär smaker från Medelhavet.

Ingredienser

  • 250 g bladkål (grönkål)

  • 1 rödlök

  • 150 g parmesan

  • 0,5 dl olivolja

  • 2 dl svarta kalamataoliver

  • 4 msk torkade tranbär

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 tsk flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 dl krossade rostade pistaschnötter

Tillredning

  1. Skölj och torka av kålen. Riv eller skär den i bitar och avlägsna de hårda delarna. Skala och skiva löken i tunna skivor. Riv en tredjedel av parmesanen. Skär resten av osten i tunna flarn.

  2. Bryn löken några minuter i olja på medelhög värme under omrörning. Slå i bladkålen och rör om cirka en minut. Tillsätt den rivna parmesanen. Fortsätt tillagningen cirka en halv minut eller tills osten börjar smälta. 

  3. Slå kål-ostblandningen i en skål. Tillsätt oliverna och tranbären och slå i vinägern. Smaka av med salt och peppar. Blanda omsorgsfullt. Garnera med pistaschnötter och parmesanflarn.

Tips! Rosta pistaschnötterna i torr och het panna några minuter under omrörning tills de får vacker färg. Vakta noga, så att de inte bränns vid. Låt nötterna svalna.

Dryckesförslag
Varm bladkåls- och pistaschsallad

En halvtorr och strukturerad riesling med en aning restsocker från Tyskland, Alsace eller Australien rimmar utmärkt med salladens sälta, sötma och syrlighet.

Ölvänner kan välja en krispig pils.