Tillbaka
Recept

Varm bladkåls- och pistaschsallad

Vegetarisk

Varm bladkåls- och pistaschsallad

Vegetarisk
20 min
4 personer
20 min
4 personer

I det här receptet har den lätt wokade bladkålen fått en salladsmässig framtoning med parmesan, pistaschnötter och tranbär. Salladen bär smaker från Medelhavet.

Dryckesförslag

En halvtorr och strukturerad riesling med en aning restsocker från Tyskland, Alsace eller Australien rimmar utmärkt med salladens sälta, sötma och syrlighet.

Ölvänner kan välja en krispig pils.

Ingredienser
  • 250 g bladkål (grönkål)

  • 1 rödlök

  • 150 g parmesan

  • 0,5 dl olivolja

  • 2 dl svarta kalamataoliver

  • 4 msk torkade tranbär

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 tsk flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 dl krossade rostade pistaschnötter

Tillredning
  1. Skölj och torka av kålen. Riv eller skär den i bitar och avlägsna de hårda delarna. Skala och skiva löken i tunna skivor. Riv en tredjedel av parmesanen. Skär resten av osten i tunna flarn.

  2. Bryn löken några minuter i olja på medelhög värme under omrörning. Slå i bladkålen och rör om cirka en minut. Tillsätt den rivna parmesanen. Fortsätt tillagningen cirka en halv minut eller tills osten börjar smälta. 

  3. Slå kål-ostblandningen i en skål. Tillsätt oliverna och tranbären och slå i vinägern. Smaka av med salt och peppar. Blanda omsorgsfullt. Garnera med pistaschnötter och parmesanflarn.

Tips! Rosta pistaschnötterna i torr och het panna några minuter under omrörning tills de får vacker färg. Vakta noga, så att de inte bränns vid. Låt nötterna svalna.