Tillbaka
Recept

Varm granskottsdryck

Vegetarisk
Laktosfri

Varm granskottsdryck

Vegetarisk
Laktosfri
20 min
2 personer
20 min
2 personer

En varm och läcker cidertoddy med smak av gran för tankarna till vintriga barrskogar. Du kan välja mellan en arbetsdrygare variant där du blanda till drycken av egenhändigt tillredd rosmarinsirap eller använd färdig granskottssirap.

Ingredienser
  • 4 cl granbarrssirap eller hemlagad rosmarinsirap

  • 1 flaska/burk torr äppelcider

  • 1 apelsin

  • 1 msk lingon

  • en nypa kanel

Rosmarinsirap:
  • 3 dl socker

  • ½ l vatten

  • 4 rosmarinkvistar

Tillredning
  1. Börja med rosmarinsirapen: Koka upp vattnet. Slå i sockret och låt det smälta. Tillsätt rosmarinen. Låt blandningen dra 5–10 minuter. Sila bort rosmarinen och låt sirapen svalna.

  2. Tillred drycken: Skala och dela apelsinen i klyftor. Värm cidern i en kastrull. Slå i apelsinklyftorna. Låt apelsinen smaksätta cidern 3–5 minuter. Slå i sirapen och lingonen och låt blandningen stå 2–3 minuter. Sila ner cidern i värmebeständiga genomskinliga glas.

  3. Garnera med apelsinskal, lingon (använd de bortsilade bären) och kanel.

Recept Mika Räisänen, foto Reetta Pasanen