Varm sallad på kikärter och bladkål

Varför inte vara trendig och duka upp ett crostini-bord som förrätt?

Ingredienser

Marinerade kikärter

  • 3 dl kokta kikärter

  • en halv liten rödlök

  • 2
 vitlöksklyftor

  • 1 dl 
olivolja

  • 3 msk balsamvinäger

  • 1 msk 
lönnsirap

  • 3 msk hackad färsk bladpersilja

  • 1 msk 
timjanblad flingsalt, svartpeppar mald i pepparkvarn

Sallad

  • 150 g bladkål (grönkål)

  • 0,5 dl olivolja

  • 1 portion marinerade kikärter (se nedan)

  • flingsalt, svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 4 msk granatäppelfröer

  • 4 msk rostade valnötter

Tillredning

Marinerade kikärter

  1. Skala och hacka löken. Gör marinaden. Blanda kikärterna och marinaden i en skål.

  2. Marinera kikärterna minst två timmar (helst över natten) i kylskåp.

Sallad

  1. Skölj och torka bladkålen. Avlägsna bladkålens hårda delar och riv eller skär den i bitar.

  2. Stek bladkålen några minuter i olja under omrörning. Slå i kikärterna med marinad. Stek cirka en minut under omrörning.

  3. Rör om blandningen och smaka av med salt och peppar. Garnera med granatäppelfröer och rostade valnötter.

Dryckesförslag
Crostini-bord

Till crostini kan man med fördel dricka ett nyanserat och strukturerat vitt vin gjort på någon av de mindre kända italienska druvorna Fiano, Vermentino eller Ribolla Gialla eller någon av de välbekanta druvorna Pinot Grigio, Sauvignon Blanc eller Pinot Bianco.

Ölvänner kan välja en mjuk och aromrik mörk lager.

Julmiddag på toskanskt vis

Middagen är julaftonens höjdpunkt. I år bjuder vi på fylliga smaker från Medelhavets sol. De klassiska smakerna från Toscana får sällskap av moderna aromer med ostlig touch.

Meny

Fördrink
Tuscan fresco

Förrätt: crostini-bord
Kycklingleverpastej
Olivpasta
Varm sallad på kikärter och bladkål
Bresaola

Mellanrätt
Salviapasta

Varmrätt
Toskansk fläskrulle (grisrulle)
Nöt-fänkålspaté

Dessert
Panforte