Tillbaka
Recept

Vegansk grönsaksgratäng

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Vegansk grönsaksgratäng

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60 min
6 personer
60 min
6 personer

En grönsaksgratäng i italiensk stil tillreds av aubergine, tomat och zucchini. En fyllig ostsås blir pricken på läckerheten.

Dryckesförslag

Välj ett nyanserat och strukturerat torrt eller halvtorrt vitt vin från Italien till grönsaksgratängen. Även rödvin på druvan Sangiovese från Toscana i Italien trivs utmärkt med den tomatiga gratängen. Ölvänner kan med fördel välja en frisk och fruktig pale ale.

Ingredienser
  • 1 äggplanta / aubergine

  • 2 rödlökar

  • 2 vitlöksklyftor 

  • 3 msk olivolja

  • 1 zucchini / squash

  • 200 g tomater

  • 200 g riven vegansk ost


  • 2 dl havregrädde

  • 4 msk bjästflingor

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1–2 msk torkad basilika 

  • 1 tsk salt

  • 1 burk krossade tomater

  • färsk basilika

Tillredning
  1. Ställ ugnen på 200 °C. Skiva grönsakerna 1 cm tjocka. 

  2. Stek aubergineskivorna i olja (eventuellt i två eller tre omgångar). Fräs den finfördelade löken i olja. 

  3. Rör ihop riven ost, havregrädde, bjästflingor och kryddor. 

  4. Rada grönsaksskivorna i ugnsformen med tomatkross och ostsås emellan. 

  5. Stek mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter. Garnera med färsk basilika.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen