Tillbaka
Recept

Vegansk smörgåsrulltårta

Vegan

Vegansk smörgåsrulltårta

Vegan
8 personer
8 personer

En smörgåstårta kan också lagas i form av en rulltårta. Sushi-ingefära och syrligt äpple ger den här smörgåsrulltårtan en frisk och pigg smak.

Dryckesförslag

Välj även veganskt vin eller öl till den veganska smörgåsrulltårtan.

Sauvignon blanc-viner från den nya världen, dvs. från Chile och Nya Zeeland är ypperliga val tack vare sin aromatiskhet och tropiska fruktighet. Vännen av öl väljer ett friskt humlat, ljust IPA-öl till den veganska smörgåstårtan. Både IPA-ölet och sauvignon blanc-­vinet finns som alkoholfritt alternativ.

Ingredienser
  • 16 (500 g) skivor rostbröd

  • 1 dl grönsaksbuljong


Fyllning

  • 1 (200 g) avokado 

  • 3 dl babyspenat 

  • 1/2 kruka basilika

  • 1 msk sushi-ingefära 

  • 2 msk limejuice och 1 tsk skal   

  • 1/2 tsk salt 

  • 1/2 tsk svartpeppar 

  • 2 tsk socker 

  • 200 g vegansk färskost (t.ex. Violife) 

  • 1 syrligt äpple (t.ex. Granny Smith)


Dessutom

  • 200 g vegansk färskost 

  • 1 msk saft av limefrukt 

  • ätbara blommor och ärtskott

Tillredning
  1. Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg fyra skivor bröd sida vid sida på arbetsbänken så att de överlappar varandra med 1 cm. Fukta skivornas kanter och tryck ihop bröden. Lägg även den andra, tredje och fjärde raden av bröd så att brödskivorna överlappar varandra. Fukta kanterna igen.  

  2. Lägg plastfolie eller bakplåtspapper ovanpå bröden. Tryck ihop bröden med hjälp av en skärbräda. Vänd bottnen med hjälp av skärbrädan och fukta brödskivorna även på andra sidan.

  3. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och lägg avokadofruktköttet i en mixer. Tillsätt babyspenat, basilika och sushi-ingefära. Riv ner limeskal och saft av limefrukt. Mixa. Smaksätt med salt, svartpeppar och socker. Tillsätt den veganska färskosten som du har tunnat ut och äpplet som du hackat i små tärningar. 

  4. Bred fyllningen över brödplattan och rulla ihop till en rulltårta. Linda ihop tårtan tätt med ett bakplåtspapper och ställ in den i kylskåpet i minst tre timmar.

  5. Tunna ut färskosten med limejuice i en skål. Bred ut blandningen på ytan av rulltårtan och dekorera.

Tips: Du kan göra rulltårtan färdig kvällen innan festen och garnera och dekorera den först på festdagen.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko