Tillbaka
Recept

Vegansk stek av pulled havre

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan

Vegansk stek av pulled havre

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Påsklammet står kvar på ängen när du trollar fram en vegetarisk stek av pulled havre. Den här steken smakar både tomat och örter. Servera färsen med sås.

Dryckesförslag

Mjukt och fruktigt rödvin rimmar utmärkt med den här steken av pulled havre. Den här vegetariska versionen av husmanskosten kan även sköljas ner med fyllig, stark lager.

Ingredienser
  • 3 små schalottenlökar


  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 msk olja

  • 1 paket (240 g) pulled havre

  • 1 burk kikärter (tyngd utan vätska 230 g, cirka 3 dl)

  • 0,5 dl kikärtsspad

  • 100 g tomatpuré

  • 0,5 dl pekan- eller valnötter

  • 1 dl soltorkade tomater med olja

  • 1 dl havre fraîche (havrebaserad matlagningsgrädde)

  • 2 msk lönnsirap

  • 0,75 dl bovetemjöl


  • 2 tsk torkad timjan


  • 2 tsk torkad rosmarin

  • 2 tsk torkad mynta

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • salt


Pensla med:

  • 1 msk olja

  • 1 msk lönnsirap


Ovanpå:

  • nötter och örter

Tillredning
  1. Ställ ugnen på 180 °C. Hacka löken och fräs den i olja. Lägg alla ingredienser utom mjölet och kryddorna i en mixer och kör ingredienserna (vid behov i två omgångar) till en aningen grov massa. Rör i mjöl och kryddor och ställ i kylskåpet för en halv timme. Smaka av och tillsätt salt eller andra kryddor om du så önskar.

  2. Forma en stek av massan ovanpå bakplåtspapper. Använd bovetemjöl om massan fastnar på händerna. Stek 15 minuter i ugn. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader och stek 30 minuter. Lyft ut steken från ugnen, pensla med olja- och lönnsirapsblandningen och stek ännu i 180 °C värme i cirka 10 minuter tills ytan är knaprig. Låt steken svalna till rumstemperatur före serveringen. Dekorera med nötter och örter.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna