Tillbaka
Recept

Bibimbap

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Bibimbap

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Bibimbap är en koreansk nationell ­delikatess, här i en utsökt vegetarisk version.

Dryckesförslag

Tysk halvtorr riesling är ett säkert val till denna koreanska klassiska skålrätt. Rieslingvinets syrlighet fräschar fint upp denna kraftiga delikatess och lite restsocker mjukar upp hettan i kimchin.

Ingredienser

Marinerad zucchini:

  • 1 (300 g) zucchini1 vitlöksklyfta

  • 1 msk olja

  • 1/4 tsk salt


Bibimbapsås:

  • 2 msk sesamfrö

  • 1/2 dl gochujang-chilipasta (glutenfri)

  • 2 msk risvinäger

  • 2 msk sesamolja


Till servering:

  • 3 dl (250 g) ris (t.ex. sushi- eller  grötris)

  • 100 g spenat

  • 4 ägg

  • 1 msk olja till stekning

  • 200 g kimchi

  • 100 g mungbönsgroddar

  • 1/2 kruka koriander

Tillredning
  1. Börja med att göra den marinerade zucchinin. Tvätta zucchinin och använd en osthyvel för att skära den i tunna skivor i en skål. Tillsätt en krossad vitlöksklyfta, olja och salt. Låt ­zucchinin marineras i 30 minuter.

  2. Gör såsen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda gochujang-chilipasta, risvinäger, sesamolja och de rostade sesamfröna i en skål.

  3. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

  4. Stek spenaten i en skvätt olja i en panna. Lyft över den på ett fat.

  5. Stek äggen i en panna i en skvätt olja. Lämna äggulan aningen lös.

  6. Lägg upp portionerna genom att först fördela riset i botten på fyra skålar. Tillsätt zucchini, kimchi, spenat och mungbönsgroddar i sektioner. Toppa med ett stekt ägg och generöst med bibimbapsås.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström