Kimchi är en koreansk syrad läckerhet, som avnjuts med tillbehör som Bibimpap. Kulinaristen lagar sin egen kimchi.
Kolla receptet >
Ett ögonblick…
Bibimbap är en koreansk nationell delikatess, här i en utsökt vegetarisk version.
Tysk halvtorr riesling är ett säkert val till denna koreanska klassiska skålrätt. Rieslingvinets syrlighet fräschar fint upp denna kraftiga delikatess och lite restsocker mjukar upp hettan i kimchin.
Marinerad zucchini:
1 (300 g) zucchini1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1/4 tsk salt
Bibimbapsås:
2 msk sesamfrö
1/2 dl gochujang-chilipasta (glutenfri)
2 msk risvinäger
2 msk sesamolja
Till servering:
3 dl (250 g) ris (t.ex. sushi- eller grötris)
100 g spenat
4 ägg
1 msk olja till stekning
200 g kimchi
100 g mungbönsgroddar
1/2 kruka koriander
Börja med att göra den marinerade zucchinin. Tvätta zucchinin och använd en osthyvel för att skära den i tunna skivor i en skål. Tillsätt en krossad vitlöksklyfta, olja och salt. Låt zucchinin marineras i 30 minuter.
Gör såsen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda gochujang-chilipasta, risvinäger, sesamolja och de rostade sesamfröna i en skål.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek spenaten i en skvätt olja i en panna. Lyft över den på ett fat.
Stek äggen i en panna i en skvätt olja. Lämna äggulan aningen lös.
Lägg upp portionerna genom att först fördela riset i botten på fyra skålar. Tillsätt zucchini, kimchi, spenat och mungbönsgroddar i sektioner. Toppa med ett stekt ägg och generöst med bibimbapsås.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström