Tillbaka
Recept

Vegetarisk ceviche: Salladstacos och ceviche på svarta bönor

Glutenfri
Vegetarisk

Vegetarisk ceviche: Salladstacos och ceviche på svarta bönor

Glutenfri
Vegetarisk
60 min
4 personer
60 min
4 personer

Sätt eldig piff på cevichesåsen, de svarta bönorna, avokadon och nektarinen med louisiansk chilisås! Genom att låta böncevichen dra i kylskåp ett par timmar före serveringen uppnår du en perfekt harmoni mellan syrligheten, eldigheten, sötman och sältan. Vid behov kan de svarta bönorna ersättas med kokt grön sparris.

Dryckesförslag

Grumligt witbier-veteöl av belgiskt snitt lämpar sig väl till cevichen. Aromerna av korianderfrö och apelsinskal i witbier rimmar utmärkt med rättens smakvärld.

Ingredienser
  • 1 burk (280 g) svarta bönor i saltlag

  • 1 nektarin

  • 1 avokado

  • 1 liten rödlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 röd chilifrukt

  • 2 msk citronsaft

  • 2 msk limesaft

  • 1 msk socker

  • 0,5 tsk salt

  • 2 msk olivolja

  • 1 dl hackad mynta

Louisianasås:

  • 1 dl majonnäs

  • 2 tsk louisiana hot sauce

  • 2 msk limesaft

Därtill:

  • 2 små hjärtsallatshuvuden eller

  • 1 cosmopolitansallatshuvud

  • 1 dl riven parmesan eller manchego

Tillredning
  1. Slå bönorna i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt vattnet rinna av.

  2. Skölj och klyv nektarinen, avlägsna kärnan och tärna frukten. Klyv avokadon och avlägsna kärnan. Gröp ur och tärna fruktköttet.

  3. Skala och hacka rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Skölj och klyv chilin. Avlägsna fröerna och tärna frukten.

  4. Blanda citron- och limesaften i en skål. Tillsätt socker, salt och olivolja. Rör ner de svarta bönorna, nektarintärningarna, avokadon, rödlöken, vitlöken och chilin. Hacka myntan och rör ner den i böncevichen.

  5. Skölj och riv sallatsbladen. Bred ut dem på ett fat. Blanda såsingredienserna i skål. Lägg böncevichen ovanpå sallatsbladen och slå på såsen. Strö riklig mängd riven parmesan på anrättningen.


Tips! Du kan gärna ersätta svarta bönor med grön sparris.

Tips! Ersätt majonnäsen med veganmajonnäs och osten med veganparmesan om du vill ha en helt vegansk rätt.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström