Vegetarisk pelmeni med svampsås

Pelmeni andas rysk mattradition. Knytena i detta recept är fyllda med vegetabilier och serveras med krämig svampsås.

Ingredienser

  • 4½ dl durumvetemjöl

  • 1 dl vatten

  • 1 ägg

  • ½ tsk salt

Fyllning:
  • 1 schalottenlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 1¼ dl mörk sojakross

  • ca 2½ dl vatten eller grönsaksbuljong

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 tsk paprikapulver

  • torkad chili mald i kvarn

  • (salt) 

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 3 msk hackad gräslök

Svampsås:

  • 1 schalottenlök

  • 1 vitlöksklyfta 

  • 4 dl tärnad svamp, t.ex. karljohansvamp eller trattkantareller

  • 2 msk smör

  • 1 msk olivolja

  • ½ dl torrt vitt vin

  • 2 dl vispgrädde

  • 3 msk hackad gräslök eller bladpersilja

  • flingsalt 

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Laga degen: Blanda mjölet, vattnet, ägget och saltet i en skål. Knåda degen 5 minuter i mixer eller 10 minuter manuellt. Forma degen till en kula, slå in den i plastfilm och låt den stå svalt cirka en halv timme. 

  2. Laga fyllningen: Skala, hacka och bryn löken i olja. Tillsätt sojakrosset och tillred i panna enligt anvisningarna på förpackningen. Smaksätt med honung, paprika, chili och peppar. Lämna bort saltet om du använder grönsaksbuljong till sojakrosset. Slå i gräslöken och rör om. 

  3. Dela degen i två delar och kavla ut delarna till så tunna plattor som möjligt. Stansa ut cirklar med ca 5 cm:s diameter med en rund form. Lägg 1–2 teskedar fyllning på degcirklarna. Vik degen till halvmånar och kläm ihop kanterna. 

  4. Ställ knytena i frysen (ca 1 timme). 

  5. Laga såsen: Skala och hacka löken. Bryn svampen i stekpanna tills vätskan har avgått. Tillsätt löken, smöret och oljan. Stek blandningen några minuter. Slå i vinet och grädden. Låt blandningen puttra ca 5 minuter på svag värme. Krydda med örter, salt och peppar. 

  6. Koka pelmenerna i grönsaksbuljong (i omgångar). Fortsätt koka 2 minuter efter att knytena har flutit upp till ytan. 

  7. Blanda pelmenerna och svampsåsen och servera omgående. Riv gärna parmesan eller annan aromrik ost över anrättning. 

Tips: Durumvetemjöl gör degen mer lättkavlad än vanligt vetemjöl.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Vegetarisk pelmeni med svampsås

Servera gärna ett bärigt och friskt rödvin från Toscana till pelmenerna. Syrligheten hos en medelfyllig chianti eller chianti classico bryter rättens krämighet och ger angenäm eftersmak.