Vietnamesiska fiskbullar

Vietnamesiska fiskbullar är lättlagade trots den långa ingredientslistan. De härliga bullarna görs på ljus inhemsk fisk och kan serveras till exempel som förrätt.

Ingredienser

  • 300 g filerad, ljus, ben- och skinnfri fisk, t.ex. gädda, gös eller sik, eller en blandning av dessa
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 tsk malen vitpeppar
  • kallt vatten
  • 150 g malet griskött
  • 1 tsk majsstärkelse, t.ex. Maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/4 schalottenlök
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk socker
  • 2 msk finklippt färsk dill
  • 1 msk fisksås (fish sauce), t.ex. Blue Dragon

Dippsås
  • saften av 1 stor lime eller citron
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk finskuren färsk chili, eller chilipasta
  • 1 krossad vitlöksklyfta 1 tsk grovmalen svartpeppar

Till flottyrkokning
  • ca 1 1/2 dl rybsolja

Till servering
  • 1 stor knippa finklippt dill, färsk mynta och färsk koriander

Tillredning

  1. Salta och peppra fiskfiléerna. Skär dem i bitar och kör dem i mixer till en grov massa. Blanda i så mycket vatten att du får en mjuk deg. Du kan också be din fiskhandlare att mala fisken.
  2. Tillsätt det malda köttet. Rör ner majsstärkelsen och bakpulvret i massan. Tillsätt vid behov ytterligare vatten. Rör om väl. Salta och peppra lite till.
  3. Skala och finhacka löken. Tillsätt hacket i massan. Smaksätt massan med chilipulver, socker, dill och fisksås. Låt massan dra sig i kylskåpet omkring en halv timme.
  4. Gör dippsåsen. Rör samman limesaften, sockret och fisksåsen grundligt. Låt dra i 5 minuter. Rör långsamt ner de övriga ingredienserna.
  5. Forma fiskmassan till bollar av önskad storlek. Hetta upp oljan i en wok. Stek fiskbullarna ca 5 minuter eller tills de är vackert gyllengula.
  6. Garnera ett serveringsfat med dill. Lägg upp fiskbullarna på dillen. Servera med dippsåsen och örterna. Du kan, om du så önskar, servera vermiceller till fisbullarna.
Dryckesförslag
Vietnamesiska fiskbullar

Till de vietnamesiska fiskbullarna med den skarpt syrliga limesaften och de starka kryddorna och fettet från flottyren passar ett torrt eller halvtorrt vitvin med hög syra, såsom en riesling, albariño eller grüner veltliner.

Ölvännen väljer en ljus lager med liten humlebeska eller ett veteöl med citrusaromer.