Vietnamesiska sommarrullar

Den som inte tilltalas av det kinesiska kökets feta vårrullar kan välja trendiga vietnamesiska sommarrullar. Risarken gömmer fräscha ingredienser så som lax, glasnudlar, grönsaker och örter.

Ingredienser

  • 125 g risvermiceller eller glasnudlar
  • 1 msk sesamolja
  • 1 stor morot
  • 1 avokado
  • en halv gurka
  • 5 salladslökar
  • 10 små sallatsblad
  • 10 små skivor kallrökt lax (alternativ: räkor/marinerad tofu)
  • 50 g groddar
  • 2 dl färska örter (exempelvis koriander, mynta och thaibasilika)
  • 10 risark

Till serveringen
  • fisksås och sweet chili-sås

Tillredning

  1. Koka vermicellerna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet och slå på sesamolja.
  2. Skala moroten. Skär moroten och gurkan i ca fem centimeter långa, mycket tunna strimlor. Skär avokadon i fem centimeter långa strimlor. Hacka salladslöken och skölj sallaten.
  3. Blötlägg risarken ett åt gången i hett vatten (15 sekunder eller tills arket är mjukt). Placera fyllningen inklusive groddarna och örterna mitt på arket och vik det till en fast rulle. Den första rullen blir kanske inte perfekt, men du lär dig snabbt tekniken.
  4. Låt sommarrullarna ligga under en fuktig handduk tills alla rullar är färdiga. Servera med fisksås och sweet chili-sås.


Tips! Rätten är trevlig att tillreda i sällskap. Ställ fram ingredienserna och låt deltagarna vika egna rullar. Sommarrullarna kan lämnas öppna i den ena ändan i likhet med tortillas.

Dryckesförslag
Vietnamesiska sommarrullar
Till de krispiga vietnamesiska sommarrullarna med fräsch, kryddig och nötig smak kan man med fördel servera ett okomplicerat mousserande vin, till exempel en fruktig prosecco eller en halv­torr cava.

Ölvänner kan välja en aromrik IPA med stor humlebeska.