Vietnamesiska sommarrullar med fisk- och grönsaksfyllning

Pigg som en mört. Förvandla mörten till salta bitar med asiatisk touch – laga läckra vietnamesiska sommarrullar!

Ingredienser

6 rispapper

Mörtfyllning:

  • 4–5 mörtfiléer 

  • 2 msk olivolja

  • 1 dl tomatpuré

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk paprikapulver

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1/2 msk sojasås

Grönsaksfyllning:

  • 40 g tunna risnudlar

  • 1 kruka romansallat 

  • 1 kruka färsk koriander

  • 1 kruka färsk mynta 

  • 1 liten avokado

Japansk sojadipp:

  • 1/4 färsk chilifrukt 

  • 1/2 dl sojasås

  • saften från en limefrukt

  • 2 tsk honung

  • 2 tsk risvinsvinäger

Tillredning

  1. Laga sojadippen: Hacka chilin och blanda dippingredienserna. 

  2. Laga mörtfyllningen: Stek mörtfiléerna några minuter i olja. Koka tomatpurén, kryddorna och den krossade vitlöksklyftan cirka 10 minuter i en kastrull. Tillsätt sojasåsen. Skär ner mörtfiléerna och lyft bort kastrullen från spisen. Låt blandningen svalna. 

  3. Laga grönsaksfyllningen: Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Finfördela sallaten och örterna. Skiva avokadon. 

  4. Blöt rispapperet i varmt vatten och låt det mjukna på en tallrik. Lägg på sallat, örter, nudlar, avokado och fiskbitar. Vik papperet underifrån över fyllningen. Vik papperets sidor mot mitten. Gör fasta rullar.

  5. Servera rullarna med japansk sojadipp. 

TIPS! Använd vid behov mört i tomatsås från butikshyllan.

TIPS! Om du har problem med fuktandet av rispapperet kan du pensla det med vatten på vardera sidan med fingertopparna eller en bakpensel. 

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag: Anri Lindström/Alko

Dryckesförslag
Vietnamesiska sommarrullar med fisk- och grönsaksfyllning

Välj gärna en sauvignon blanc av smaktypen friskt & fruktigt från Chiles svala områden till de örtigt aromatiska sommarrullarna. Vinets friska, tropiska fruktighet rimmar utmärkt med rättens mustiga aromer. Ölvänner kan skölja ner rullarna med lätt veteöl med citrustoner.