Viltköttbullar

I det här receptet har vi använt älg och griskött (fläsk) som ger köttbullarna lite extra fett. Den rödvinsstekta löken tillför klassikerreceptet en ny intressant dimension.

Ingredienser

  • 4 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk smör

  • 4 enbär

  • några kvistar timjan

  • 1 dl rövin

  • 500 g fläskfärs (malet griskött)

  • 500 g älgfärs

  • 1 dl pankomjöl eller färska brödsmulor

  • 2 ägg

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Skala och hacka löken. Stek löken i en kastrull tillsammans med smör, krossade enbär och timjan. Fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt rödvin och låt småkoka tills det finns cirka en halv deciliter rödvin kvar. Lyft kastrullen från spisen. Ta bort timjankvistarna.

  2. Rör ihop köttfärs, panko och lökblandningen. Tillsätt äggen. Krydda med salt och peppar. Forma bollar av massan.

  3. Stek köttbullarna i ugn (200 °C) i 15 minuter eller tills de är genomstekta. Du kan även smörsteka köttbullarna i stekpanna.

Dryckesförslag
Viltköttbullar

Belgisk klosteröl eller fruktig IPA med balanserad humlebeska kröner en meny med viltköttbullar och ölsås.

Friska, bäriga och fräscha medelfylliga viner som bjuder på toner av färska bär och en viss syra, lämpar sig speciellt bra när du bjuder på lingonmos eller annat syrligt tilltugg till köttbullarna.