Nu är det dags för kekri! I den här menyn firar vi den nya skörden med inhemsk säsongsmat.
Se meny >
Ett ögonblick…
I det här receptet har vi använt älg och griskött (fläsk) som ger köttbullarna lite extra fett. Den rödvinsstekta löken tillför klassikerreceptet en ny intressant dimension.
Belgisk klosteröl eller fruktig IPA med balanserad humlebeska kröner en meny med viltköttbullar och ölsås.
Friska, bäriga och fräscha medelfylliga viner som bjuder på toner av färska bär och en viss syra, lämpar sig speciellt bra när du bjuder på lingonmos eller annat syrligt tilltugg till köttbullarna.
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
4 enbär
några kvistar timjan
1 dl rövin
500 g fläskfärs (malet griskött)
500 g älgfärs
1 dl pankomjöl eller färska brödsmulor
2 ägg
flingsalt
svartpeppar mald i pepparkvarn
Skala och hacka löken. Stek löken i en kastrull tillsammans med smör, krossade enbär och timjan. Fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt rödvin och låt småkoka tills det finns cirka en halv deciliter rödvin kvar. Lyft kastrullen från spisen. Ta bort timjankvistarna.
Rör ihop köttfärs, panko och lökblandningen. Tillsätt äggen. Krydda med salt och peppar. Forma bollar av massan.
Stek köttbullarna i ugn (200 °C) i 15 minuter eller tills de är genomstekta. Du kan även smörsteka köttbullarna i stekpanna.