Vintertabbouleh

Tabbouleh är en av Mellanösterns mest känd sallader med smak av citrus och kryddad med tomat och bladpersilja. Den här versionen av rätten får en fylligare smak av kikärter och rostade grönsaker.

Ingredienser

  • 1,5 dl bulgur

  • grönsaksbuljong

  • 1 burk (400 g) kokta kikärter

  • 1 dl finskuren bladpersilja

Rostade grönsaker

  • 1 liten eller 0,5 stor blomkål

  • 1 schalottenlök

  • 1 liten fänkål

  • 3 msk olivolja

  • 0,5 tsk flingsalt, t.ex. Maldon

  • 0,25 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

Sås

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 tsk flingsalt

  • saften från 1 citron

  • 1 dl olivolja

  • (1 msk sumak eller paprikapulver)

  • 2 tsk torkad mynta

Tillredning

  1. Börja med att tillreda grönsakerna. Dela blomkålshuvudet i små bitar, skala stjälken och skär den i små bitar. Skala och hacka löken. Skär fänkålen i bitar. Lägg grönsakerna i en ugnsform och slå på olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Ställ in formen i förvärmd ugn (225°C) och stek grönsakerna ca 20 min. eller tills blomkålen är färdig/har vacker färg.

  2. Koka bulguren i grönsaksbuljong enligt anvisningarna på förpackningen.

  3. Tillred såsen. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem och flingsaltet i en mortel. Stöt vitlöken och saltet tills de bildar en pasta. Slå i de övriga ingredienserna. Låt såsen vila.

  4. Skölj de kokta kikärterna. Blanda ner kikärterna, grön-sakerna, bladpersiljan och såsen i bulguren. Smaka av med olivolja och citronsaft. Servera med olika dippsåser som del av en mezedukning.

Dryckesförslag
Vintertabbouleh

Till rätten vintertabbouleh kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland. Ett annat alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.