
Jyrki Katainens vintriga viltgryta
Servera gärna mjuk och maltig ale eller mörk lager till den mustiga viltgrytan. Den finländska traditionsdrycken sahti lämpar sig också utmärkt till grytans rena skogsaromer.
Ett ögonblick…
Servera gärna mjuk och maltig ale eller mörk lager till den mustiga viltgrytan. Den finländska traditionsdrycken sahti lämpar sig också utmärkt till grytans rena skogsaromer.
300 g grytkött per person, exempelvis bog av älg, ren eller hjort med eller utan ben.
mörkt öl
enbär
peppar
två kanelstänger
en kvist rosmarin
salt eller vilfond efter eget tycke
en god portion honung
Basråvaran i receptet är grytkött, exempelvis bog av älg, ren eller hjort med eller utan ben. Skär köttet i stora bitar.
Bryn köttet. Lägg bitarna i en gryta.
Slå på så mycket mörkt öl att köttet täcks.
Tillsätt enbär, peppar, två kanelstänger, färska rosmarinkvistar, salt eller viltfond enligt smak och tycke samt en god portion honung. Spadet behöver inte vara sött – honungens uppgift är göra det lent.
Låt grytan puttra flera timmar under lock tills köttet är överkokt.
Servera grytan med kokt korn eller potatis.
Jyrki Katainens framgångsrecept, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko