Tillbaka
Recept

Jyrki Katainens vintriga viltgryta

Glutenfri
Laktosfri

Jyrki Katainens vintriga viltgryta

Glutenfri
Laktosfri
4 personer
4 personer
Enligt Jyrki Katainen är naturupplevelsen det centrala elementet i all jakt. God jaktlycka och byte är ett slags bonus. Katainen bjuder sina vänner i Bryssel på egenhändigt fälld lappländsk dalripa. Gott sällskap är det viktigaste elementet vid måltiden.
Dryckesförslag

Servera gärna mjuk och maltig ale eller mörk lager till den mustiga viltgrytan. Den finländska traditionsdrycken sahti lämpar sig också utmärkt till grytans rena skogsaromer.

Ingredienser
  • 300 g grytkött per person, exempelvis bog av älg, ren eller hjort med eller utan ben. 

  • mörkt öl

  • enbär

  • peppar

  • två kanelstänger

  • en kvist rosmarin

  • salt eller vilfond efter eget tycke

  • en god portion honung

Tillredning
  1. Basråvaran i receptet är grytkött, exempelvis bog av älg, ren eller hjort med eller utan ben. Skär köttet i stora bitar. 

  2. Bryn köttet. Lägg bitarna i en gryta.

  3. Slå på så mycket mörkt öl att köttet täcks. 

  4. Tillsätt enbär, peppar, två kanelstänger, färska rosmarinkvistar, salt eller viltfond enligt smak och tycke samt en god portion honung. Spadet behöver inte vara sött – honungens uppgift är göra det lent. 

  5. Låt grytan puttra flera timmar under lock tills köttet är överkokt. 

  6. Servera grytan med kokt korn eller potatis. 

Jyrki Katainens framgångsrecept, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko