Tillbaka
Recept

Vispgröt på tranbär med vanilj

Vegetarisk

Vispgröt på tranbär med vanilj

Vegetarisk
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Torr äppelcider ger tranbärsvispgröten nyanserat djup och angenäm syrlighet. Vaniljskummet gör desserten fluffig och smältande. Anrättningen kröns av färsk rosmarin.

Dryckesförslag

Servera gärna bärvin från en inhemsk vingård till den läckra desserten. Inhemskt alkoholfritt mousserande bärvin rimmar också utmärkt med vispgröten.

Ingredienser

8 portioner

  • 1 l torr äppelcider

  • 4 dl tranbär

  • 1,5 dl socker

  • 1,5 dl mannagryn

  • 0,5 tsk salt

  • 2 dl vispbar vaniljsås

  • 8 små maränger

  • 1 kvist rosmarin

Tillredning
  1. Slå äppelcidern, tranbären (spara några till garnering) och sockret i en kastrull. Låt blandningen stå en halv timme varvid en del av ciderns kolsyra avgår.

  2. Koka blandningen sakta i 10 minuter.

  3. Lyft kastrullen från spisen och sila bort tranbären. Pressa tranbären mot silens botten med en sked för att ta tillvara all saft. Slå tranbärssaften tillbaka i kastrullen.

  4. Slå i mannagrynen och saltet. Värm blandningen under omrörning med en visp och låt den koka 8–10 minuter tills den stelnar. Låt blandningen svalna och mixa den sedan med elvisp tills gröten blir rosa och fluffig.

  5. Vispa vaniljsåsen tills den blir fluffig. Slå vaniljsåsen på vispgröten, men rör inte ner den. Portionera ut vispgröten i serveringsskålar. Garnera med tranbär, krossad maräng och rosmarinblad.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko