
Vitello tonnato
Vitello tonnato är en av de mest välkända italienska rätterna – en elegant kombination av tunt skivat kalvkött som bräserats i vitt vin och en fyllig tonfiskkräm. Servera gärna med ett kvalitetsvin från Piemonte – ursprungsregionen för denna klassiska maträtt.
Aktiv tillagningstid: 30 min
Passiv tillagningstid: 12 t
Klassiker:
Vitello tonnato är en klassisk rätt från Piemonte i nordvästra Italien – och självklart matchas den bäst med ett vitt vin från samma region. Det friska och fruktiga, men ändå tillräckligt subtila roero arneis är en tidlös följeslagare till denna berömda förrätt.
Trendigt val:
Den trendmedvetna väljer bubblor till sin vitello tonnato – ett glas prosecco är ett fräscht alternativ. Rätten har en mild men något salt smak, och proseccons generösa fruktighet rundar av sältan utan att ta över smakbilden.
Alkoholfritt alternativ:
Utbudet av alkoholfria vita viner har blivit både stort och varierat. Det finns något för alla smaker, både när det gäller druvsort och grad av sötma. Till vitello tonnato passar ett alkoholfritt vitt vin med krispig syra och örtiga toner, till exempel ett alternativ gjort på riesling.