Tillbaka
Recept

Vitello tonnato

Glutenfri

Vitello tonnato

Glutenfri
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Vitello tonnato är en av de mest välkända italienska rätterna – en elegant kombination av tunt skivat kalvkött som bräserats i vitt vin och en fyllig tonfiskkräm. Servera gärna med ett kvalitetsvin från Piemonte – ursprungsregionen för denna klassiska maträtt.

Aktiv tillagningstid: 30 min
Passiv tillagningstid: 12 t

Dryckesförslag

Klassiker:

Vitello tonnato är en klassisk rätt från Piemonte i nordvästra Italien – och självklart matchas den bäst med ett vitt vin från samma region. Det friska och fruktiga, men ändå tillräckligt subtila roero arneis är en tidlös följeslagare till denna berömda förrätt.

Trendigt val:

Den trendmedvetna väljer bubblor till sin vitello tonnato – ett glas prosecco är ett fräscht alternativ. Rätten har en mild men något salt smak, och proseccons generösa fruktighet rundar av sältan utan att ta över smakbilden.

Alkoholfritt alternativ:

Utbudet av alkoholfria vita viner har blivit både stort och varierat. Det finns något för alla smaker, både när det gäller druvsort och grad av sötma. Till vitello tonnato passar ett alkoholfritt vitt vin med krispig syra och örtiga toner, till exempel ett alternativ gjort på riesling.

Ingredienser
  • ca 800 g kalvstek eller rostbiff av nötkött

  • 1 morot

  • 1 gul lök

  • 1 stjälk bladselleri

  • 4 sardellfiléer

  • 2 lagerblad

  • 5 dl torrt vitt vin

Sås:

  • 3 ägg

  • 1 vitlöksklyfta

  • ½ dl vatten

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk senap

  • 1 msk citronsaft

  • 1 burk tonfisk i olja (200/150 g avrunnen vikt, MSC-märkt)

  • 1 burk kapris (50/35 g avrunnen vikt)

  • 4 sardellfiléer

Till servering:

  • rucola stora kapris ½ citron

Tillredning
  1. Ta ut köttet i rumstemperatur en timme före tillagning och putsa bort eventuella senor eller hinnor.

  2. Lägg steken i en stor kastrull och häll på vatten så att köttet precis täcks. Koka upp och avlägsna eventuellt skum som bildas på ytan.

  3. Skala morot och lök, skär i bitar. Skär sellerin i bitar. Lägg grönsakerna i kastrullen tillsammans med sardellfiléer, lagerblad och vitt vin.

  4. Låt sjuda försiktigt under lock i cirka 1 timme. Låt köttet svalna i buljongen och ställ sedan kallt över natten så att det hinner dra åt sig smak.

  5. Förbered såsen. Koka äggen i cirka 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten.

  6. Lägg de skalade äggen, vitlök, vatten, olja och senap i en blender eller i en bunke för stavmixer. Mixa slätt. Tillsätt avrunnen tonfisk, sardeller och kapris. Mixa till en jämn sås. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för tjock.

  7. Ta upp köttet ur buljongen och torka av ytan. Skiva köttet tunt tvärs över fibrerna.

  8. Lägg upp skivorna på ett fat och skeda över tonfisksåsen. Toppa med rucola, stora kapris och några skivor citron.

Recept Annika Elomaa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström.