Tillbaka
Recept

Vitlökspotatis

Glutenfri

Vitlökspotatis

Glutenfri
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Klassikern vitlökspotatis passar som tillbehör till många olika maträtter. I det här receptet ska potatisen brynas i stekpanna en stund för att få mer smak.

Vitlökspotatis kan du till exempel servera som tillbehör till Burgundisk gryta eller lammstek.

Dryckesförslag

En självklar dryck med den burgundiska grytan är från smakparet bärigt & friskt ett franskt pinot noir från området Bourgogne. Vinet är som bäst när det serveras vid 16–18 grader ur ett stort vinglas, då dess känsliga aromer kommer till sin rätt.

Alkoholfritt: Servera ett välkylt alkoholfritt rödvin med den klassiska grytan.

Ingredienser
  • 1 kg potatis (universal)

  • 1 lök

  • 4–5 vitlöksklyftor

  • 2 msk olja

  • 1 tsk salt

  • ½ tsk malen svartpeppar

  • 4 dl vispgrädde

Tillredning
  1. Skala potatisarna och skiva dem i cirka 2 mm tjocka skivor och lägg i kallt vatten. Låt potatisskivorna rinna av i ett durkslag och torka dem nogg­rant med en ren bakhandduk.

  2. Skala och skiva löken. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor.

  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen och löken i den i några minuter tills de är genomskinliga. Salta och krydda med svartpeppar.

  4. Lägg potatisen i en smord form i storleken 20 x 30 cm och häll över grädden. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka en timme.

  5. Servera vitlökspotatisen som tillbehör till den burgundiska grytan.


TIPS! Du kan även göra vitlökspotatisen i små (Ø 10 cm) portionsformar. 


Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, d
ryckesförslag Anri Lindström/Alko