-
Lossa vitlöksklyftorna och skala dem, antingen genast eller först efter kokningen. Koka klyftorna i vatten i cirka 3 minuter. Kyl av dem i kallt vatten.
-
Mät upp vinäger, socker, vatten och vitpeppar i en kastrull. Koka upp och rör om tills sockret har löst upp sig. Låt svalna. Tillsätt whisky i marinaden.
-
Lägg klyftorna i en ren burk med lock och häll över den svalnade marinaden. Låt stå och dra i kylskåp i minst en vecka före servering.
Receptet är en del av artikeln 10 x julens bravurer, där några ur Alkos personal berättar om sina personliga favoriter på julbordet. Artikeln publicerades i Alkos kundtidning Etiketten 4/2023.
Receptet på whiskymarinerade vitlöksklyftor fick vi av Jyri som jobbar på Alko Kouvola Tervaskangas. Han delade också med sig av ett dryckestips:
”Vitlöken smakar bäst till skinka, kallskuret och lådor. Värt att prova som dryck till den är fräsch pilsner eller tysk bocköl med sötare smak av malt.”
Recept av Jyri på Alko Kouvola Tervaskangas, foto Kristiina Kurronen