Söt inhemsk likör av hög kvalitet

Finlands första likörer tillverkades i konditorier på 1800-talet, men de söta alkoholdryckerna har betydligt längre traditioner i stora världen där likör tillverkades som bland annat klosterdryck och medicin.

Många av dagens finländska vingårdar tillverkar både vin och likör av rena lokala råvaror. Bärlikör tillverkas i allmänhet genom urlakning av uppvärmda råvaror med alkohol.

”Ju högre alkoholhalten är, desto bättre bevaras bärens smak och aromer. Om råvaran inte är helt mogen och alkoholhalten är väldigt hög kan produkten gelatiniseras”, säger Jorma Keijonen från vingården Punaisen Tuvan Viinitila. Han har tillverkat tiotusentals liter likör och vet vad han talar om.

Likör kan även framställas genom destillation och genom att lösa upp råvaran i kall alkohol. Den rena alkoholen kan ersättas med exempelvis konjak, whisky eller rom, men då påverkas slutproduktens smak. Framställningsprocessen räcker i allmänhet några månader.

Likörerna tillverkas på naturens rena råvaror

De inhemska vingårdarnas likör tillverkas av naturens egna råvaror. Vid behov färgas produkten med exempelvis mörka bär, men syntetiska färgämnen används inte. Likören kan sötas med socker, honung eller sirap. Den färdiga likören, som är mycket söt och vackert färgad, lämpar sig utmärkt för olika ändamål.

Vingården Hermannin Viinitila i Ilomants har tiotals likörrecept, varav tre är i aktiv användning. Likörerna, som är tillverkade av hjortron, blå­bär och vinbär, lämpar sig utmärkt som virke i gårdens vinbars trendiga drinkar.

Hermannin Viinitila och Valamo kloster samäger bolaget Viiniherman, som producerar vin och likör för klostrets behov. I sortimentet ingår bland annat en likör gjord på rönnbär och honung och en örtlikör gjord på 13 inhemska örter. Enligt tillverkarna är smaken himmelsk.

I Mustila Vins vinstuga i Elimä kan man provsmaka jordgubbs- och svartvinbärslikörer samt likörer gjorda på naturens råvaror. Likörerna lämpar sig som drinkvirke, som sällskapsdryck och som dessertdryck.

Ny trend: lättare likörer

Hos Alko bildar likörerna en egen produktgrupp, som är uppdelad efter råvaran. Bland undergrupperna finns bland annat frukt- och kryddlikörer. Över en tredjedel av Alkos 300 likörer är inhemska. Cirka hälften av Alkobutikernas likörsortiment utgörs av inhemska varor.

”De inhemska bärlikörerna har en lång historia. Den senaste trenden är drycker med låg alkohol- och socker­halt. Det blir intressant att se hur pro­ducenterna förenar tradition och råvaror med dagens nya vindar”, säger Alkos Category Manager Kasper Kukkonen.

Text Tiiu Kaitalo, foto iStock