
Alkos dryckestrender år 2023
1. Läckert till ett lågt pris, svinnet utnyttjas

Du behöver inte ge upp tanken på matglädje ens under svåra tider. Det går att laga god mat till vardag och fest även till ett lägre pris bara du anstränger dig lite. En påhittig kock utnyttjar förmånliga råvaror och använder dem fullt ut. Vi talar nu om plånboksvänlig konsumtion.
Förutom att minska matsvinnet, är trenden att använda både råvarorna och den färdiga maten så långt som möjligt. Ett bra knep är exempelvis att laga en större sats ugnsrostade rotsaker och använda resterna till en purésoppa nästa dag. När det gäller kötträtter kan du övergå till att använda förmånligare köttdelar – de kräver lite mer bearbetning men är väldigt smakliga, saftiga och läckra.
Att utnyttja matsvinn gäller också drycker.
Citronskal, örtrester eller gurkskivor som blivit över från matlagningen ger smak, doft och färg åt vackra cocktailar. Om det finns glögg kvar från julen kan du göra sangria av den genom att blanda i läsk, citroner och apelsiner. Vinslattar kan också frysas in och användas i såsbaser.
2. Dryckesförpackningen är en klimatfråga

Ur miljösynpunkt är det viktigt vilka typer av förpackningar du köper dryckerna i. En stor del av dryckernas koldioxidavtryck kommer från tillverkningen av förpackningarna – ju lättare och mer återvinningsbar förpackning, desto mindre klimatpåverkan. Materialen utvecklas också. Allt fler plastflaskor är PET-flaskor tillverkade av återvunnen plast.
De nya förpackningsmetoderna rubbar gamla uppfattningar om vin. Vi kan glömma myten om att glasflaskan är den enda rätta förpackningen för vin. För viner som ska lagras i flera år är glasflaskan det bästa alternativet, men även i dessa fall är en lätt glasflaska lika lämplig som en traditionell. De flesta av vinerna köps dock för att konsumeras inom kort.
Vin kan också förpackas i en burk och tack vare flera förpackningsstorlekar passar den till många olika tillfällen.
Kunderna har redan hittat de alternativa förpackningarna. Det finns många förnuftiga orsaker till det: burkar, plastflaskor eller lådviner är ekologiska, väger mindre och är lätta att stänga. Dessutom går de inte lätt sönder.
3. Småskaligt och nära

Lokalproducerat betyder vanligtvis finländskt eller regionalt, men hyperlokalt betyder något ännu mer lokalt – och det lockar den moderna konsumenten. Den närproducerade råvaran betonas också på ett berättande sätt: "Malten i det här ölet kommer från grannens åker!”
Populariteten hos råvaror som producerats så nära konsumenten som möjligt fortsätter att växa.
Det finns redan små mälterier i Finland där lokalt korn omvandlas till en råvara för öl. Personliga små bryggerier har för sin del bidragit till ölkulturens uppgång.
“Eftersom craftöl, dvs. hantverksöl redan under en längre tid har intresserat konsumenterna, har de större bryggerierna hakat på trenden och utvidgat sitt utbud av olika typer av öl. Vi har börjat lägga till ingenjörsmässigt noggrann numerisk information på bipacksedlarna, vilket glädjer även den mest hängivna ölentusiasten", säger Timo Vallo, produktchef för bryggeriprodukter.
Mikrobryggerierna konkurrerar inte med volymen mot de som är större, utan satsar på högklassiga råvaror och deras olika varianser. Bryggerierna kan också odla sina egna råvaror, såsom rabarber eller till och med humle.
Uppskattningen av småskalighet återspeglas också i produktionen av engångspartier öl. I marknadsföringen betonas det att det handlar om ett begränsat parti, vilket får entusiasterna i branschen att komma till bryggeriet för att få en egen upplevelse.
4. Lagerölen utvecklas, surölen blir allt mer populära

År efter år gillar finländarna ljust lageröl. Mikrobryggerierna utvecklar också så kallade hantverkslager. Suröl i sin tur, är ett bra alternativ om du inte gillar smaken av vanligt öl.
Oavsett vilken typ av öl som skulle bli trendig runtom i världen, håller majoriteten av finländarna sig till den traditionella ljusa lagern. Mikrobryggerierna vågar ändå modifiera lagerölet och då talar vi redan om craftöl, “hantverksöl”. De som vill experimentera och jagar smakupplevelser gillar dessa öl. Det är lättare för bryggerier med små produktionsvolymer att anpassa sig till många olika typer av experiment. Man får variation i ölsmaken exempelvis genom att ändra på maltbasen eller genom att använda torrhoppning i produktionen. Detta ger ölets smak extra karaktär.
Sour-ölen, dvs. surölen har blivit populära som umgänges- och matdryck, särskilt bland unga vuxna och nya ölkonsumenter. Särskilt de som inte tycker om malt eller bittert öl, gillar suröl. Användningen av vildjäst gör deras smak nyanserad och jordnära. De trendigaste surölen är de fräscha dryckerna med bär- och fruktsmak, samt de med en syrlig smak av citrus.
5. Lätt och behändigt

Det som gör en uppfriskande spritz-dryck trendig är att den är okomplicerad och lätt, och kan blandas på olika sätt. Drycken görs på tre råvaror: bitter eller likör, prosecco och sodavatten. Den som blandar drycken kan fritt anpassa spritzen: bara fantasin sätter gränser! Det som gör spritzen lätt är dess låga alkoholhalt och drycken är också utsökt som alkoholfri mocktail.
Naturliga aromer är trendiga och på uppgång i dryckesvärlden. Konsumenterna föredrar inte bara autentiska, utan också annorlunda smaker. De som gillar spritzdrycker känner redan till apelsin- och limesmakerna, och nu är smaken av blodgrapefrukt samt restaurangvärldens yuzu-citrusfrukt starkt på kommande. Det sker en övergång från tropiska, till och med sockersöta frukter till uppfriskande smaker. Örter såsom mynta, timjan och rosmarin ger drycken en extra smak.
Effektfullheten och visualiteten är också starka drivkrafter i spritz-trenden. De både smakar gott och ser läckra ut i glaset.
6. Flexande och hållbara drycker

En finländare äter i genomsnitt nästan 80 kilo kött per år. Köttkonsumtionen minskar sakta men säkert: konsumtionen per person har minskat med ett par kilo på fem år. Konsumtionen av rött kött minskar klart, men den ersätts delvis av fjäderfä, såsom broiler.
Ett ökande och trendigt flexande vid matbordet är ett behändigt sätt att ta hänsyn till miljöfrågor. Till exempel ersätter en flexande person en kötträtt med ett växtbaserat eller på annat sätt lättare alternativ. Istället för rött kött väljer många till exempel kyckling, växtbaserade råvaror samt köttersättande produkter, såsom havre-, ärt- och bönbaserade produkter. Vegetariska och veganska rätter blir också alltmer populära – nya och mera hållbara versioner av många klassiska rätter tas fram. Det börjar också finnas gourmet-restauranger i Finland som fokuserar på vegetariska rätter.
Du hittar också, utan ansträngning, många goda drycker som stödjer de nya matvanorna. När det gäller livsmedelsprodukter där man strävar efter munkänslan och smaken av kött, gäller samma dryckesrekommendationer som för kött – oavsett om det är fråga om helkött, hamburgerbiffar eller deras substitut. Till vegetariska rätter passar ett fruktigt vitt vin eller ett lättare rött vin, såsom pinot noir. Det slutliga valet påverkas naturligtvis också av hur maten tillagas och kryddas.
Viner och öl kan tillverkas med ämnen av animaliskt ursprung, såsom gelatin, ägg eller mjölk. I veganska drycker ersätts dessa av ämnen av vegetabiliskt ursprung.
I sina konsumtionsvanor är finländarna ganska medvetna. Lyckligtvis finns det också gott om drycker som tar hänsyn till hållbarheten. Alkos symbol Ett grönt val visar att producenten har förbundit sig till miljöarbete och hållbar utveckling. Belastningen på miljön kan minskas till exempel genom hållbara odlingsmetoder, minskad vatten- och energiförbrukning och lättare förpackningar.
7. En sund själ i ett sunt sinne

Efterfrågan på alkoholfria produkter ökar och en kulturell förändring pågår: man behöver inte alkohol för att ha roligt. Alkoholfria produkter och mocktails är ett beaktansvärt alternativ för personer för dem som inte vill dricka alkohol.
Strävan efter ett helhetsbetonat välbefinnande har också varit trendigt under en lång tid. Välbefinnandet handlar inte bara om hur vi mår fysiskt. Vid sidan av det blir den mentala hälsan – lycka, ork, relationer – en allt viktigare del.
En människas dryckesvanor påverkar också välbefinnandet. Särskilt i de yngre åldersgrupperna har fenomenet sober curious som betonar nykterhet, ökat under de senaste åren. Allt fler är intresserade av produkter med låg alkoholhalt och drycker som ökar välbefinnandet: de innehåller en lägre alkoholhalt och färre kalorier än vanligt.
Idag pratar vi ganska öppet om den mentala hälsan. Människor kanske också har blivit bättre på att söka hjälp. Särskilt bland ungdomar kan frågor relaterade till mentalt välbefinnande vara ett ämne som dagligen diskuteras, på samma sätt som favoritartisterna.
Som ett ansvarsfullt företag deltar Alko också i verksamheten som främjar psykisk hälsa. Temat är viktigt för Alko. Lycka och glömska finns inte i flaskan, istället kan en öppen diskussion om den egna situationen hjälpa.
Som en del av sitt 90-årsjubileum inledde Alko ett samarbete med HelsingforsMission. Alkos personal har tagit emot samtal på telefonlinjen Perjantaipuhelin som du kan ringa när du känner behov av att lindra ensamhet under veckosluten. Aamukorva är en liknande linje för äldre människor.
Den egna personalens välbefinnande är också viktigt för Alko. Två år har Alko fått Mieli rf:s utmärkelse Trivselarbetsplatsen.
Expert: Pauliina Kamppuri, Alkos chef för arbetshälsa
8. Säsongstänkandet anpassas till dryckeskulturen

Säsongstänkandet som är bekant från matvärlden tar också över dryckeskulturen, även om det inte riktigt passar lika bra ihop med drycker. Äpplena mognar till exempel på hösten, men cidern är klar först följande vår.
Saison är franska och betyder årstid. Saison-ölet har en lång tradition. Ölet som jäste långsamt och spontant under de kallare månaderna dracks på sommaren under arbetet på åkrarna istället för vatten. Nu håller finländarna också på att upptäcka charmen med vildjästöl.
Rosévinets popularitet är också förknippad med sommaren. Tanken på ett glas rosévin söker sig lätt vidare till de soliga boulevarderna och den klara blå himlen i södra Frankrike.
Ett exempel på säsongstänkande är den nya skördens röda vin beaujolais nouveau som börjar säljas bara några veckor efter skörden. Skördens lätta smaker av frukt och bär hör också traditionellt till hösten för många finländska vinälskare.
Experter: Alkos produktgruppschef Kasper Kukkonen och produktchef Karina Tiihonen.
9. Nu kryddar vi!

Det är nu trendigt att krydda både milda och starka drycker. Det är ett enkelt och roligt sätt att ge dryckerna nya nyanser.
Av de kryddade milda dryckerna får de mousserande vinerna en extra smak speciellt från citrusfrukter, örter eller en kombination av dessa. Gränsen mellan en cocktail och ett mousserande vin suddas därmed ut.
Röda viner smaksätts också med till exempel kaffe eller chokladextrakt. De kan också kryddas i gamla whisky- eller romfat. Vita viner och roséviner får däremot en ny nyans av frukter, bär eller blommiga smaker.
Av de smaksatta starka dryckerna har rom redan under en längre tid gjort en ny comeback. Man söker djup och något intressant i smakvärlden med hjälp av kryddor som är bekanta från bakningen, samt med en mjuk och söt fruktighet. Den tropiska bilden som passar rom uppkommer till exempel med en smak av ananas eller kokosnöt.
Expert: Anri Lindström, produktinformationschef på Alko
10. Champagnens högklassiga substitut

Poeten Oscar Wilde sa att om en person inte kommer på en bra orsak att avnjuta champagne, har han eller hon dålig fantasi. Champagnen har ett överlägset rykte om sig att skapa en festlig atmosfär.
Trots sitt rykte och starka varumärke, har det inte gått särskilt bra för champagnen under de senaste åren.
Det dåliga vädret i Frankrike har tagit hårt på produktionen. Pandemin minskade i sin tur restaurangbesöken, turismen och andra möten människor emellan. Champagnegårdarna minskade sin produktion, så när efterfrågan återhämtade sig blev det istället brist på champagne.
Bubblorna kommer dock inte att ta slut, eftersom det finns bra alternativ till champagne.
Spansk cava tillverkas med samma flaskjäsningsmetod som champagne. Även ungdomligt fräsch prosecco från Italien, högklassiga bubbliga drycker från svala Tasmanien och Nya Zeeland, samt mousserande vin från Sydamerika höjer feststämningen på ett förstklassigt sätt.
England, som blivit mer intressant, producerar också utmärkta mousserande viner. Den kalk- och mineralrika jordmånen i området är en direkt fortsättning på Champagne-regionen på andra sidan kanalen. Alko har redan ett trettiotal produkter från Englands svala klimat i sitt sortiment.
Det finns också bra alkoholfria finländska produktalternativ till champagne. Dessa tillverkas både av bär, svarta vinbärsblad och granskott. Expert:
Taina Vilkuna, produktinformationschef på Alko
11. Söt+eldig = swicy

Först slog den sydkoreanska stilen igenom inom underhållningsindustrin, nu hittar den också sin plats i matkulturen.
Smaktrenden swicy är en kombination av sött och eldigt. Sockret balanserar upp den eldiga skärpan och lugnar smaklökarna. Även de som undviker stark mat kan få nya smakupplevelser genom matens söta touch.
Swicy-trenden är också förknippad med hot honey eller spicy honey, ett amerikanskt sätt att kombinera honung med eldig chili. Berättelsen började för tjugo år sedan, när amerikanen Mike Kurtz i slutet av hans vandringstur åt pizza i en liten by i Brasilien. Pizzan var toppad med eldig honung smaksatt med chili. Uppmuntrad av detta började mannen sälja eldig honung i USA. Produkten blev en succé, Mike's Hot Honey.
Chilihonungen är lämplig för både matlagning och bakning – den kan användas till att krydda såväl ribs, kycklingvingar, tofu som desserter och pajer.
Den söt-eldiga maten balanseras upp av en ganska söt dryck som mjukar upp känslan av eldighet, men som inte blir överkörd av sötman i maten. Den halvsöta men fräscht syrliga rieslingen stöder swicy-smakvärlden perfekt. De tropiskt aromatiska IPA-ölen i sin tur, ger fräschör och stadga mellan munsbitarna.
+ Det bubblar under ytan-trenderna
Återuppkomsten av hembryggt vin
Tillverkningen av hembryggt vin som är bekant från 1990-talet har blivit populärt igen, speciellt bland unga vuxna. Utöver hembryggt vin har många blivit intresserade av hembryggt öl och särskilt tillverkningen av cider. Kvaliteten på ingredienserna som behövs för tillverkningen sägs ha stigit sedan 1990-talet. I synnerhet jästens kvalitet har förbättrats. När det gäller hemgjorda drycker förverkligas många av dagens växande trender, exempelvis förmånliga priser, ekologiska och närproducerade produkter och viljan att göra själv.
Minska svinn
Vi fortsätter undvika svinn i såväl professionella kök som i hemmakök. I dryckestrenderna återspeglas detta genom att de mest entusiastiska går in för att extrahera dryckesingredienser från örter. Tanken om en hållbar utveckling blir allt starkare: i tillverkningen av exempelvis öl, saft, desserter och glass används överblivna produkter, såsom frukt eller torrt bröd.
Generation Z blir vuxen
De äldsta barnen av Generation Z som föddes under åren 1997–2012 är redan långt över tjugo år gamla. Som konsumenter gör de val baserat på vad de vet om en produkts bakgrund. De jämför flitigt produkternas egenskaper online och tar reda på vad deras egen referensgrupp har för åsikter. För Gen Z-generationen är populära influencers och deras åsikter en naturlig del av den egna konsumentvärlden. Ett varumärkes dialog med sina kunder har också betydelse. De populäraste dryckerna på sociala medier dyker upp på ett ögonblick, får enorm synlighet ett tag och glöms bort när en ny hit lanseras. Gen Z:s representanter har infört "veganiseringen" i matkulturen – de uppskattar veganska produktalternativ och att det i recepten berättas hur man kan göra en vegansk version av en maträtt.
Svamp även i drycker
Vid första anblicken verkar entusiasmen för svamp, eller den så kallade mush-boomen, inte vara särskilt trendig i Finland. En del finländare plockar ju svamp från år till år, oavsett om det är trendigt eller inte. Det nya är att svampens smakvärld blivit populär bland annat i drycker, och är förmodligen baserat på umamins smakvärld som är bekant för många. De mest överraskande svampcocktailarna är förmodligen dessertcocktailarna som har en smak av svamp.
Fransk elegans
De franska sofistikerade caféerna och bistroerna blir allt vanligare särskilt i Helsingfors, och deras popularitet kommer förmodligen också att öka i andra delar av Finland. Det klassiska kökets smakvärld, mättad med smör och grädde, kristalliseras exempelvis i läckra croissanter och särskilt söta mandelcroissanter. Dessa bakverk representerar på sitt sätt också en längtan efter traditionella och etablerade rutiner, samt ger njutaren en läcker stund med en relativt liten monetär investering. I den franska stilen attraheras man främst av den eleganta lantligheten som bland annat kan ses i färgerna och inredningen.