Citronen väcker alla sinnen

Citronens glada färg, friska saft och aromrika skal gör den till en mycket mångsidig frukt.

Kräm gjord på citron, smör, äggula och socker sätter piff på bland annat desserter och rostat bröd.

Det lönar sig att alltid ha några citroner i kylskåpet eftersom citrusfrukternas trotjänare kan användas till både det och det andra: Citron ger smak åt drycker, bakverk och mat och lämpar sig även för bland annat hudvård och peeling.

Citronens saft och aromrika skal förgyller bland annat dressingar, drycker, bakverk, desserter och fiskrätter. Citronens doft är aptitretande och saften stimulerar matspjälkningen. Om man vill utnyttja skalet bör man välja ekologiskt odlade citroner.

Citronens tropiska släktning, limefrukten, är lika mångsidig som citronen, men dess smak och doft är mildare.

Citronträdet är ursprungligen indiskt, men citronerna i våra affärer kommer i allmänhet i januari–februari från Spanien. Nordborna förknippar i regel citronen med Medelhavsländerna, där man ju också odlar oliver och vindruvor.

Citron innehåller lika mycket C-vitamin som apelsin och mer än både grapefrukt och mandarin, men få äter citron som sådan.

Text Pirkko Koivu, foto iStock

Läs också