Syrlig citrus, vilket vin?

Syran hos citrus kan vara vän eller fiende när du ska välja dryck. Här ger Alkos experter förslag på drycker som kan kombineras med läckra citrusrätter.

Apelsin, citron och limefrukt är vanliga råvaror hemma i köket. Citrusfamiljen är betydligt större än så, och du kan använda de flesta citrusfrukter i både salta och söta läckerheter.

Hur ska vi lyckas hitta härliga smakpar till citrusrätter? Den frågan kan Alkos experter Taina Vilkuna och Anri Lindström svara på.

Sött och gott med citrus

Citrusfrukter är inte bara sura, utan de har en bred skala av läckra aromer.

Eteriska oljor från citrusskal ger smak åt många klassiska desserter och bakverk. Aromer från grapefrukt, citron och apelsin är en väsentlig ingrediens i många kakor och bakelser. Cheesecake och krämig pannacotta stramas upp av saften från citrusfrukt som lime.

Key Lime Pie, den klassiska delikatessen från ­Florida, kan gärna matchas med fräscht syrligt veteöl eller söt och pärlande Moscato d’Asti.

En söt smak av citron kan också finnas i glaset. Italiens gåva till de söta dryckernas värld är välkända limoncello. Det innersta väsendet hos citronerna som mognar på Amalfikusten har koncentreras i denna läckra likör som smakar bra som dessert eller digestif. Likören förvandlas också enkelt till en god spritz med tillsats av lite prosecco och sodavatten.

Testa ett sött citrusrecept: limoncellomunkar

Salta citronaktiga maträtter

Salt och surt är en kombination som funkar!

Kockarna kan tricket: en nypa salt bryter av det ­syrliga och gör smakerna rundare. Att använda salt är inte särskilt typiskt, men inte heller helt ovanligt i dryckes­världen. Den gamla tyska syrade öl­-stilen gose smaksätts med en aning salt, vilket ger ölet en speciell smak.

Citrusfrukter används mångsidigt i olika ­länders matkultur. Den nord­afrikanska kokkonstens saltinlagda citroner piggar upp vinterkryddade taginegrytor och till dem passar det perfekt med ett glas fruktigt rödvin från Rioja eller blommig gewürztraminer från Alsace.

Citroner som mognat under Italiens heta sol ger sting åt risotto och fräschar upp gräddig pasta och pizzor. Till dessa citronsmakande italienska klassiker är det bäst att servera vin med tillräcklig syrlighet och rund fruktighet.

Även blodapelsin används numera i salta rätter. Den trendiga frukten med säsong i början av våren ger smak åt såväl risotto som sallader. Till denna vackert orangea citrusfrukt passar det fint med ett fruktigt rosévin, ­kanske i mousserande variant, eller ett generöst ­tropiskt ­NEIPA-öl.

Testa ett salt citrusrecept!

Exotiska citrussmaker

För den som suktar efter något exotiskt finns det också mer speciella citrusfrukter:

  • Har du provat bergamott bekant från Earl Grey-te?

  • Har du provat jättefrukten pomelo?

  • Visste du att minicitroner kan ätas med skal och allt?

  • Från fingerlime kan du pressa citrus­kaviar direkt på maten.

Exotiska citrusnyanser finns också i IPA-öl. Vissa aromhumlesorter är kända för sina citrusaromer. Prova till exempel Amarillo med nyanser av apelsin och tropisk frukt, Cascade med smak av grapefrukt eller Citra med aromer av lime och ananas.

Kraftigt humlad IPA ­fungerar bra till eldig och ­syrlig thailändsk mat som ofta innehåller en ansenlig skvätt limejuice.

Testa en läcker brunchrätt med grapefrukt: grapefrukt-yoghurtkaka

Text Anri Lindström och Taina Vilkuna

Läs mer