Jul ute i världen: Vin- och ölproducenterna dukar upp till jul!

En jul – men åtskilliga sätt att fira högtiden. Öl- och vinproducenterna världen över skickar sina hälsningar och berättar för oss hur deras jul ser ut. Nu är det tillåtet att låna julsmaker från världen.

I Riisitunturi i Posio kombineras traditionella och nya rätter

I närheten av Riisitunturi nationalpark, långt borta från städernas ljud- och ljusföroreningar, tillverkas alkoholfritt mousserande vin på rent grundvatten och lokala granbarr samt olika läckra bär- och örtdelikatesser. Gårdens företagare Ritva har redan en längre tid förberett sig för den livliga julsäsongen.

”Det känns underbart att få koppla av efter det hektiska stöket”, säger Ritva som utstrålar värme och idoghet.

Julfesten i Riisitunturi förlöper i relativt traditionella tecken och julbordet bjuder på välbekanta och högt älskade smaker.

”Skinka och rödvin samt mina egna favoriter morotslåda och fisk smaksatta med hemlagad sirap och egna kryddblandningar”, säger Ritva leende.

Den rätta sortens leverpaté, som är en självklarhet på julbordet, hämtas vid behov på lite längre avstånd från gården. Som mathantverkare upplever Ritva det som viktigt att stöda andra matartesaner och att duka upp även deras läckerheter på julbordet. Under årens lopp har nya delikatesser så som jordärtskockssoppa dykt upp på julbordet. De nya recepten kommer från Ritvas mans barndomshem i södra Finland.

”Jordärtskockssoppan blir en verklig gomsmekare om den vispas ordentligt och spetsas med en skvätt mousserande vin”, säger Ritva.

Fastän maten och drycken är centrala element i julfirandet gäller det att minnas det viktigaste: ”Sällskapet gör festen. Serveringen behöver inte vara överdådig, men den bör vara väl genomtänkt”, säger Ritva.

I Bayern dricker man öl till julmaten

Matthias, som arbetar som brandambassadör på världens äldsta bryggeri, pekar på golvet under sina fötter och konstaterar:

”Vi sitter som bäst ovanför den källare i vilken vårt välrenommerade öl mognar och får sina unika aromer.”

Det bayerska ölet är känt runt om i världen. De klassiska veteölen bjuder på angenäma banan- och nejlikaromer, de nyare bockölen har sötaktig malt­smak och de gyllengula ljusa lagerölen, Helles, lämpar sig utmärkt som inledning på en ölprovning.

”Öl är framför allt en mångsidig måltidsdryck”, säger Matthias.

Ölet har sin givna plats på de tyska julborden. Fastän de lokala traditionerna varierar är fyllighet, mustighet och maltsmak självklarheter vid alla julmåltider. Huvudrollen på de bayerska julborden spelas av antingen gåsstek eller karp. Till läckerheterna serveras kål i olika former och potatispalt. Ölet rimmar utmärkt med hela julmenyn.

”Mörk ölsås är ett ypperligt komplement till den rostade gåsen”, säger Matthias.

Vilka är den bayerska jultidens desserter?

”Choklad i alla former!”, konstaterar Matthias. Som familjens dessertansvarige tänker han till julen duka upp en chokladbasserad dessertbuffé och tre olika sorters öl.

”Öl som dessertdryck hör kanske inte till vanligheterna, men kombinationen går inte av för hackor. Prova på till exempel vaniljpudding och starkt veteöl!”, uppmanar han.

Handgjorda pepparkakor, Lebkuchen, och kaka med nötter och torkad frukt, Stollen, är också populära juldelikatesser.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Ritva från Posio och Matthias från Bayern.

I gastronomiska Champagne äter man fisk, skaldjur och vilt

Det stolta slottet blickar ut över vinodlingarna i distriktet Champagne i nordöstra Frankrike. Man skönjer en tydlig tacksamhet i champagne­makaren Jean Remýs röst.

”Jag är uttalat lycklig med min roll som vinmakare i fjärde led. Tillverkningen av champagne anses vara strängt reglerad, men i verkligheten handlar det om respekt för traditioner”, säger han.

På julborden i det gastronomiska landet dukar man fram väl valda delikatesser av hög kvalitet. I distriktet Champagne utgör fisken och den självjagade hjorten viktiga element i julmaten. Utöver fisk och vilt äter man färsk hummer och färska kammusslor och ostron, som ofta inhandlats samma dag på jultorget.

”Chardonnayns syrlighet rimmar utmärkt med fiskens och skaldjurens aromer och dessutom retar vinets smakvärld aptiten”, säger Jean Rémy.

I Frankrike är julfirandet familjecentrerat. I distriktet Champagne hör förutom god mat även granhämtning, jakt och festlig klädsel. Under julen stannar fransmännen upp och blickar tillbaka på det gångna året.

”Till våra traditioner hör att öppna den första flaskan av senaste sats årgångschampagne. Det är en spän-nande stund eftersom drycken har fått mogna flera år. Julen är definitivt rätt tidpunkt för den festliga provsmakningen.”

Päronkompott, ost och gran reserva i Rioja

Carlos jobbar på en av de äldsta vingårdarna i regionen Rioja i Spanien, där han svarar för gästernas trivsel under de guidade rundturerna. I produktionsanläggningarna kombineras ultramodern teknologi med värdefull gammal patina.

”Vi plockar alla våra druvor manuellt, men vid bland annat färganalysen får vi hjälp av maskiner”, säger Carlos för att exemplifiera kombinationen av gamla traditioner och nutid i processen.

”Vinet är vår stolthet. Gott och välgjort vin tarvar naturligtvis god mat, framförallt under julen.”

Spanjorerna äter i allmänhet sin julmiddag sent på kvällen. Måltiden inleds med smårätter så som sparris, skaldjur och charkvaror. Därefter serveras en köttbaserad varmrätt. Middagen rundas av med ostar och söta mandel- och marsipanbakelser. ”Min favoritdessert består av päronkompott, ost och gran reserva”, säger Carlos.

Julmaten varierar från region till region, men i de flesta spanska familjer runt om i landet äter man kalkon eller ugnsfisk som varmrätt. Många släkter har hemliga traditionsrecept gällande kalkonens fyllning.

”Trots min affektion för matlagning vill jag ha traditionell mat på julen”, säger Carlos med ett brett leende.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Jean Rémy från Champagne och Carlos från Rioja.

I australiska Hunter Valley firas julen på stranden

Blott 22-åriga Savannah, som går i sin farfars fortspår, leder familjens vingård i australiska Hunter Valley tillsamman med sin far.

”Vintillverkning handlar mer om passion än arbete”, säger Savannah.

Julen är en hektisk tid på vingården som kryllar av turister och väntar på den nya årgången. Fastän gården tillverkar flera olika viner inleder Savannahs familj julförberedelserna med färsk mango-daiquiri som rimmar med värmen. Julmaten tillreds av hela familjen och under arbetets gång kan den som vill ta sig en liten eftermiddagslur eller ett svalkande dopp.

December är årets varmaste månad i Hunter Valley, vilket bland annat återspeglas av den friska och fräscha julmaten.

”Temperaturen är alldeles för hög för varm mat. Bland julens festdrycker hittar man väl avkylda mousserande viner.”

Maten utgörs av bland annat skaldjur och ostron fångade utanför den närbelägna östkusten. Även skinka och kalkon serveras, men som kalla. Festplatsen är den viktigaste av familjens jultraditioner.

”Ett halvt kilogram skaldjur och väl avkylt gott vin på stranden – då är det jul”, avrundar Savannah.

Text Sini Teppola, foto Fanny Haga

Savannah från Hunter Valley, Australien.