I Riisitunturi i Posio kombineras traditionella och nya rätter
I närheten av Riisitunturi nationalpark, långt borta från städernas ljud- och ljusföroreningar, tillverkas alkoholfritt mousserande vin på rent grundvatten och lokala granbarr samt olika läckra bär- och örtdelikatesser. Gårdens företagare Ritva har redan en längre tid förberett sig för den livliga julsäsongen.
”Det känns underbart att få koppla av efter det hektiska stöket”, säger Ritva som utstrålar värme och idoghet.
Julfesten i Riisitunturi förlöper i relativt traditionella tecken och julbordet bjuder på välbekanta och högt älskade smaker.
”Skinka och rödvin samt mina egna favoriter morotslåda och fisk smaksatta med hemlagad sirap och egna kryddblandningar”, säger Ritva leende.
Den rätta sortens leverpaté, som är en självklarhet på julbordet, hämtas vid behov på lite längre avstånd från gården. Som mathantverkare upplever Ritva det som viktigt att stöda andra matartesaner och att duka upp även deras läckerheter på julbordet. Under årens lopp har nya delikatesser så som jordärtskockssoppa dykt upp på julbordet. De nya recepten kommer från Ritvas mans barndomshem i södra Finland.
”Jordärtskockssoppan blir en verklig gomsmekare om den vispas ordentligt och spetsas med en skvätt mousserande vin”, säger Ritva.
Fastän maten och drycken är centrala element i julfirandet gäller det att minnas det viktigaste: ”Sällskapet gör festen. Serveringen behöver inte vara överdådig, men den bör vara väl genomtänkt”, säger Ritva.
I Bayern dricker man öl till julmaten
Matthias, som arbetar som brandambassadör på världens äldsta bryggeri, pekar på golvet under sina fötter och konstaterar:
”Vi sitter som bäst ovanför den källare i vilken vårt välrenommerade öl mognar och får sina unika aromer.”
Det bayerska ölet är känt runt om i världen. De klassiska veteölen bjuder på angenäma banan- och nejlikaromer, de nyare bockölen har sötaktig maltsmak och de gyllengula ljusa lagerölen, Helles, lämpar sig utmärkt som inledning på en ölprovning.
”Öl är framför allt en mångsidig måltidsdryck”, säger Matthias.
Ölet har sin givna plats på de tyska julborden. Fastän de lokala traditionerna varierar är fyllighet, mustighet och maltsmak självklarheter vid alla julmåltider. Huvudrollen på de bayerska julborden spelas av antingen gåsstek eller karp. Till läckerheterna serveras kål i olika former och potatispalt. Ölet rimmar utmärkt med hela julmenyn.
”Mörk ölsås är ett ypperligt komplement till den rostade gåsen”, säger Matthias.
Vilka är den bayerska jultidens desserter?
”Choklad i alla former!”, konstaterar Matthias. Som familjens dessertansvarige tänker han till julen duka upp en chokladbasserad dessertbuffé och tre olika sorters öl.
”Öl som dessertdryck hör kanske inte till vanligheterna, men kombinationen går inte av för hackor. Prova på till exempel vaniljpudding och starkt veteöl!”, uppmanar han.
Handgjorda pepparkakor, Lebkuchen, och kaka med nötter och torkad frukt, Stollen, är också populära juldelikatesser.
Artikeln fortsätter efter bilderna