Julhälsningar från världen

Julen är en av de viktigaste familjefesterna runt om i världen, inte minst i många vin- och ölproducenters hem. Festligheterna förbereds noggrant och borden dignar av allehanda lokala läckerheter.

IPA ger öl­bryggarens julbord en frisk fläkt

Julen är en viktig tid för bryggeri­krögaren Mika Tuhkanen och hans familj. Stämningssökandet börjar i god tid med årliga resor till julmarknaderna i Mellaneuropa.

”Hela familjen deltar i resorna. Vi känner alla starkt för julens intensiva stämning, berättar Tuhkanen.

Familjen Tuhkanen slog upp dörrarna till sin bryggerirestaurang i Björneborg för över 20 år sedan. Paret Tuhkanens vuxna bar deltar aktivt i verksamheten. I dag bryggs en del av ölet av ett externt bryggeri.

Familjens egentliga julfirande infaller på juldagen eftersom man vill ge den övriga personalen ledigt på julaftonen – restaurangen betjänar årets alla dagar, även på självaste julaftonen. Julefriden sänker sig över familjen Tuhkanens hem sent på julaftonskvällen.

”När vi har stängt restaurangdörren åker vi först till begravningsplatsen och sedan hem till vår dotter för att tillreda julskinkan. Under natten passar vi ugn­en och på juldagen, efter välbehövligt bastubad, slår vi oss ner kring bordet. Vi är i regel omkring 20 personer och därför vi satsar stort på julmaten.”

På bryggerifamiljens julbord finns bland annat traditionella finländska läckerheter så som sillsallad, lådor och skinka. En av festmåltidens höjdare är Mikas Tuhkanens frus hembakta maltbröd, som även har funnit sin väg till många släktingars och vänners julbord.

Vad dricker ölbryggaren till skinkan?

”Ölet har en central plats på vårt matbord. På julen dricker jag gärna fruktig IPA med stor humlebeska eftersom den bryter aromerna hos den feta maten på ett mycket angenämt sätt.”

Mika Tuhkanen

Portvinssläkten firar dubbel jul

Släkten Symington har tillverkat vin i portvinsområdet i Douro­dalen i norra Portugal i över

130 års tid. Vingårdens värd Dominic Symington berättar att julen är en viktig tid med tanke på familjens traditioner. I julmåltiden deltar hela den 35-hövdade släkten.

”Julfirandet handlar stort om barn­en, som får lära sig familjens filosofi, traditioner och familjeföretagandets ädla konst. Kunskaperna och färdigheterna går i arv från generation till generation”, säger Symington.

Släkten Symingtons rötter finns i Skottland varför även dagens generationer har brittiskt medborgarskap. På grund av de två kulturerna firar familjen jul två gånger – på portugisiskt vis på julaftonen och på engelskt vis på juldagen.

”Min bror och jag arrangerar de två julmåltiderna turvis. På julaftonen, som alltså följer portugisiska traditioner, äter vi bacalhau som görs på saltad torsk och på juldagen sätter vi tänderna i kalkon på engelskt vis”, säger Dominic.

Sedan 1990-talet har man även producerat röda viner i portvinsdalen Douro. Dominic Symington karakteriserar de röda vinerna som generösa, moget fruktiga, jordnära och något portvinsliknande. Vid julmåltiderna serveras dels eget vin, dels något överraskningsvin vars ursprung måltidsdeltagarna får gissa sig till. Bacalhaun sköljs traditionsenligt ned med rödvin.

Vardera julmåltiden avslutas med ett vintage- eller årgångsportvin som serveras till desserten och ostbrickan. På portugisiskt vis serveras alltid tre fylliga desserter, nämligen aletria, rabanadas och bolo rei. Lokalt producerad ost ingår också i desserten. På juldagen vankas det naturligtvis äkta engelsk stiltonost.

Proseccotillverkarna avnjuter traditionella delikatesser från Treviso

Sabrina Rodelli berättar gärna att hennes man, Settimo Pizzolato, upprepade gånger har varit föregångare inom branschen vinodling. Dels införde han ekologisk odling på 1980-talet, dels koncentrerade han produktionen till mousserande vin inför proseccoboomen i början av innevarande decennium.

”Settimo övergick till ekologisk odling av hälsoskäl. Han ville helt enkelt undvika allsköns kemikalier”, säger Rodelli.

I dag präglas vingårdens hela verksamhet av hållbar utveckling – gården producerar elektricitet med solceller och trycker sina flasketiketter på returpapper. Vingården finns i hjärtat av norra Italiens prosecco-område i provinsen Treviso i regionen Veneto. Familjen bor i den gamla villa som är Settimos och hans syskons barndomshem. På juldagen samlas den utvidgade familjen, det vill säga omkring 20 personer, till gemensam julmåltid.

”I jullunchen ingår alltid rätter som är typiska för Treviso”, säger Rodelli.

Förrätten utgörs av antipasti med bland annat polenta och torsk, marinerade sardiner och lokala ostar. Därefter serveras tortellini i buljong. Som varmrätt serveras tupp med rostad potatis och grillad radicchiosallad. Läcker panettonetårta med mascarponegrädde avslutar måltiden. Förrätten sköljs ned med prosecco från den egna vingården och till varmrätten serveras lokalt producerat rödvin.

Julmaten- och traditionerna varierar mellan Italiens olika delar. Sabrina är uppvuxen i södra Italien där julfirandet är koncentrerat till julaftonen. Hon inleder julfirandet med sin barndomsfamilj som i dag bor i Milano. Deras julmåltid utgörs, på söderns vis, av enbart fisk och skaldjur.

Dominic Symington, Sabrina Rodelli och Giorgio Flessati

Den chilenska julen firas i stort sällskap

Italienskfödde Giorgio Flessati berättar med stolthet i rösten om de unika förhållandena i sin nuvarande hembygd, Elquidalen i norra Chile.

”Vi befinner oss mitt i ödemarken, på en i många avseenden annorlunda plats. Antalet soldagar per år är hela 320 och vi är nästan helt befriade från föroreningar. Den klara luften har lockat flera observatorier till dalen”, säger Flessati.

Den erfarne vinmakaren grundade sin vingård i Elquidalen tillsammans med en släkting som varit bosatt i Chile i tiotals år. Vingården var den första i Elqui, men nu hyser dalen även andra gårdar. I dag har vingården odlingar både nära havet och uppe i bergen. Det relativt svala klimatet ger balanserade viner av hög kvalitet.

”Vi tillverkar vin med toner från Gamla världen av Nya världens druvor.”

Den första julen i Chile var en stor besvikelse för mannen från de italienska Alperna. I stället för snö och tidigt mörker bjuder julen i Elqui på värme och strandliv. Julen firas i sällskap med solsken och hela tjocka släkten.

Enligt Flessati är maten är viktig. Människor älskar att umgås, laga mat och smörja kråset tillsammans. Maten och råvarorna behöver inte var exklusiva eller komplicerade. På de chilenska borden hittar man bland annat pirogen empanada med fyllning av ost och kött eller skaldjur. Grillmaten är en självklarhet vid festliga tillfällen. Chilenarna grillar gärna fisk, kött och lokala vegetabilier. Fastän vinet är på stark frammarsch i Chile är öl fortfarande den vanligaste måltidsdrycken.

”I Chile finns över 100 mikrobryggerier som brygger allt från pils till stout av hög kvalitet.”

Text Lasse Pakarinen, foto iStock, producenterna