Strömmingen till heders: marinerad strömming på tre sätt

Strömmingen har i onödan ett vardagligt rykte. Den läckra och saftiga strömmingen stiger till helt nya höjder i kombination med kryddsåser av inhemska ingredienser. Ta för dig av tipsen på tre festliga marinader.

Strömmingen hör till sillfiskarna. Det är Finlands viktigaste fångstfisk, men hamnar tyvärr ofta i skuggan av andra fiskar på matbordet. Största delen av strömmingsfångsten används som foder. Strömmingen har emellertid ett utmärkt näringsvärde. Den innehåller stora mängder av bl.a. protein, kalcium, kalium samt vitamin D och E.

Strömmingen hör till de medelfeta fiskarna. Dess fetthalt varierar mellan 2 och 8 procent beroende på näringssituationen och årstiden. Fetthalten gör strömmingen saftig. Strömmingen är därför bäst på hösten när fetthalten stiger till åtta procent från sommarens två procent. Då stiger också strömmingen i värde och det hålls strömmingsmarknader på flera orter.

Den mångsidiga strömmingen

Strömming är billigt och mångsidigt användbar. Strömming går att få i färsk form, som filé, halstrad, rökt och inlagd. Den är också god som stekt strömming och som biffar tillsammans med hemlagat till potatismos. Det blir en delikatess på festbordet med olika marinader.

Strömming på tre sätt

Det lönar sig att marinera och grava strömming efter egen smak. Strömming som ska marineras och serveras i kryddsås ska man först låta “mogna” i ättiksyra.

Blötlägg sillfiléerna i saltad ättikslag helt över natten. Sila därefter filéerna och lägg dem direkt i marinaden eller med skinnet borttaget. Skinnet lossnar lätt från strömming som blötlagts i ättika. Enklast drar man av skinnet med en liten kniv. Dra av skinnet i riktning från strömmingsfiléns bredare ända mot stjärten.

Krydda marinaden med bl.a. örter, lök, peppar, senapsfrön, fänkål eller koriander. Kryddlagen kan vara klar eller gjord på vinäger, en citronfrisk eller len gräddig sås.

Ciderströmming med smak av äpple

Äpplet i ciderströmmingen bryter på ett sötsurt sätt strömmingens skarpa smak. Använd inhemska äpplen, äppelvinäger och äppelcider i marinaden. Kryddpeppar, rosmarin och koriander ger strömmingen extra nyans.

Pepparrotsströmming

Pepparrot och strömming är ett komplett smakpar. Gräddfil gör marinaden lenare. Pepparrotsströmmingen blir efter att ha fått “mogna” över natten klar på några timmar. Kokt potatis eller mörkt skärgårdsbröd passar bra ihop med strömmingen.

Dill-senapsströmming

Senapsströmming kryddad med dill hör till klassikerna på det finländska festbordet. Receptet är enkelt, men det kan vara bra att ge strömmingen tillräckligt tid att ta smak, åtminstone över natten.

Text och foto Leena Kalliokoski