Så här lockar du fram chokladens smaker

Bitter, söt, fyllig, mjuk, krispig… Det finns choklad för alla smaker. Kombinationen choklad och dryck bjuder på nya spännande smakupplevelser.

Världskonsumtionen av kakaobönor är i dag cirka 4,5 miljoner ton per år. Chokladens viktigaste ingredienser, kakaomassa och kakaosmör, kommer från kakaobönan. Bönorna säljs fermenterade och torkade till kakaoförmedlare, som säljer dem vidare till tillverkarna av choklad och andra kakaoprodukter.

I chokladfabriken rostas, krossas och mals bönorna. Vid tillverkning av kakaopulver separeras kakao­smöret från kakaomassan genom pressning varefter presskakan mals till pulver. Vid chokladtillverkning tillförs massan kakaosmör, socker, eventuellt mjölk (mjölkchoklad) och önskade smakämnen. Därefter genomgår chokladen så kallad conchning som inverkar på smaken och konsistensen och temperering eller värmebehandling som ger den önskad struktur. Avslutningsvis slås chokladen i formar i vilka den får stelna.

Portvin och madeira lämpar sig särskilt väl till choklad, men även andra drycker rimmar med läckerheten förutsatt att kakaohalten beaktas.

Så här kombinerar du choklad och dryck

Mörk choklad: kakaohalt 44–99 %

Både åldrat portvin och mörk choklad har intensiva smakprofiler som rimmar med varandra. Sötman i sherrymarsala och madeira dämpar bitterheten i mörk choklad.

Många undviker att dricka rödvin till choklad eftersom de upplever kombinationen tannin och bitterhet som alltför kraftig. Det lönar sig i allmänhet att välja ett rött vin med restsocker så som italiensk amarone eller kalifornisk zinfandel som par till choklad.

Mörkt öl så som porter och stout lämpar sig utmärkt till mörk choklad. Den som vill locka fram nya smaknyanser ur mörk choklad kan med fördel kombinera chokladen med belgiskt fruktöl eller söt ale.

Mjölkchoklad: kakaohalt minst 25 %

Ruby-portvin och dessertvin gjort på druvan Muscat rimmar ypperligt med mjölkchoklad. Även söt, röd och pärlande italiensk brachetto är ett utmärkt dryckesval till mjölkchoklad.

Bitterheten hos IPA-öl med stor humlebeska dämpas av mjölkchokladens aromer. Alkoholfritt öl och alkoholfritt rödvin med en aning restsocker lämpar sig också väl till mjölkchoklad.

Vit choklad: innehåller kakaosmör (minst 20 %), men ingen kakaomassa

Fyllig vit choklad kan med fördel sköljas ner med halvtorrt mousserande vin så som champagne. Det mousserande rosévinets syrlighet balanserar upp chokladens sötma och den lätta munkänslan gör smakupplevelsen frisk.

Det söta pärlande dessertvinet Moscato d’Asti lämpar sig också utmärkt till vit choklad. Bärig pinot noirroséportvin och inhemskt alkoholfritt bärvin ger en angenämt frisk smakupplevelse tillsammans med vit choklad.

Ölvänner kan välja suröl, fruktigt saisonöl eller friskt veteöl som bjuder på intressanta kontraster till sötman i vit choklad.

Expert: Alkos produktkommunikationschef, MW Taina Vilkuna

Text Päivi Brink, foto Roope Permanto