Alkoholfritt öl är trendigt i London

Det alkoholfria och alkoholsvaga ölet har kommit till England för att stanna. Trenden är mest påtaglig i London men den sprider sig snabbt till andra städer och länder, även till Finland.

Suröl med toner av björnbär, stout med chokladaromer, ekologiskt öl med mandarinsmak, kombuchaöl, bayersk lager... Utbudet av alkoholfritt öl har ökat lavinartat i London under de senaste åren.

I dag serverar de flesta pubarna i London alkoholfritt och alkoholsvagt öl och åtminstone en av ölkranarna är i allmänhet reserverad för ett alkoholfritt alternativ. Pubarnas alkoholfria alternativ kommer ofta från de stora internationella bryggeriföretagen, som inte har varit sena att uppmärksamma den nya trenden. Samtidigt som ölförsäljningen har sjunkit vid många av de traditionella och väletablerade ölbryggerierna, har försäljningen av alkoholfritt öl ökat kraftigt runt om i Europa. Utvecklingen förväntas fortgå ett bra tag framöver. Världens största bryggeriföretag, AB InBew, förutspådde år 2016 att hela 20 procent av företagets försäljning kommer att utgöras av alkoholfritt och alkoholsvagt öl redan år 2025.

Också i Finland smakar alkoholfritt öl: Enligt Bryggeriförbundet har de alkoholfria ölens försäljning ökat i snabb takt. Från 2015 till 2018 är ökningen 20 %. Från årets början (1–3/2019) är ökningen rentav 35 % jämfört med samma tidsperiod ifjol.

Konsumenterna vill ha alkoholfritt öl av hälsoskäl

Enligt en rapport från EeBria Trade har försäljningen av alkoholfritt och alkoholsvagt öl (alkoholhalt under 2,8 procent) i England ökat med hela 381 procent under de två senaste åren. Undersökningsföretaget Nielsen har visat att alkoholfritt öl är den engelska dryckesindustrins snabbast växande produktgrupp.

Trenden handlar om stora pengar som bryggeriföretagen inte fnyser åt.

Konsumenterna är intresserade av hälsosamma levnadsvanor. Statistiken visar att andelen britter som helt ratar alkoholhaltiga drycker har ökat med ett par procent sedan år 2005. Andelen konsumenter som har begränsat sin alkoholkonsumtion har ökat ännu mer. Framförallt ungdomarna, det vill säga generation Z, går i bräschen för det nya tänkandet.

Engelska bryggerier satsar på alkoholfritt öl

I dag tillverkar många engelska små- och mikrobryggerier endast alkoholfritt och alkoholsvagt öl. Dessa fungerar huvudsakligen som så kallade nomadbryggerier, vilket innebär att de hyr in sig och tillverkar sitt öl hos andra bryggerier. Big Drop, Infinite Session och Small Beer Brew Co. är exempel på engelska nomadbryggerier.

Enligt egen utsago var Big Drop i Suffolk under etableringsåret 2006 världens enda bryggeri som enbart bryggde öl med en alkoholhalt under 0,5 procent. Bryggeriet grundades av juristen Rob Fink och hans kompis James Kindred, som avesvärt minskade sin alkoholkonsumtion när de bildade familj och senare tröttnade på att dricka alkoholfritt öl utan smak och karaktär.

Big Drop tillverkar sju olika sorters öl, nämligen stout, lager, pale ale, IPA, brown ale, winter ale och sour. Ölen har vunnit flera priser. År 2019 besegrade bryggeriets alkoholfria IPA-öl sina alkoholhaltiga konkurrenter vid handelsevenemanget Casual Dining Show i London.

Av de brittiska små- och mikrobryggerier som koncentrerar sig på tillverkning av alkoholfritt öl har endast Londonbryggeriet Nirvana en egen bryggerilokal. Lokalen togs i bruk i början av år 2017.

Nirvanas grundare Becky Kean berättar att tanken på ett eget öl och ett eget bryggeri ursprungligen kom från hans far som var en stor ölvän men inte längre kunde dricka vanligt öl.

”Vi ville skapa ett öl som även far kunde dricka och njuta av. Vår verksamhet baserar sig inte på någon ideologi och vår målsättning är definitivt inte att styra in konsumenterna på en alkoholfri väg”, säger Becky Kean och fortsätter:

”Alla gör sina egna val ifråga om mat och dryck. Jag själv är vegetarian, men andra får så hjärtans gärna äta vad de vill.”

I dag brygger Nirvana sex olika överjästa ölsorter och sitt ursprungliga alkoholfria öl som är en frisk golden lager. Nirvanas öl har klarat sig fint i den internationella konkurrensen.

Alkoholfritt suröl intresserar

Många små- och mikrobryggerier i London och på annat håll i England har riktat in sig på tillverkning av alkoholfritt öl.

Bryggeriet London Fields Brewery i östra London, som grundades år 2011 och köptes upp av Carlsberg för ett par år sedan, är främst känt för sitt IPA-öl. Bryggeriet tillverkar två alkoholfria ölsorter, den ena i samarbete med Nirvana och den andra i samarbete med sitt svenska systerbolag Nya Carnegiebryggeriet.

London Fields alkoholfria öl är och förblir suröl.

”Syrligheten ger drycken en speciell karaktär som är uttalat viktig i alkoholfritt öl”, säger bryggmästare Talfryn Provis-Evans.

Det öl som bryggs i samarbete med Nirvana är fatsyrat. Ölets björnbärsaromer gör drycken saftig och fyllig. Det krispiga svenska torrhumlade ölet bjuder på angenäma honungstoner.

Talfryn Provis-Evans berättar att tillverkningen av alkoholfritt öl är mer krävande än tillverkningen av traditionellt öl.

”Tillverkningen av helt alkoholfritt öl i små bryggerier är mycket utmanande och därför har vi valt att brygga öl med en alkoholhalt på 0,5 procent”, säger han.

Alkoholfritt öl är en utmärkt måltidsdryck

Kombinationen öl och mat är en megatrend i såväl England som resten av världen. Alkoholfritt öl lämpar sig lika väl som måltidsdryck som traditionellt öl. Skillnaden är att det alkoholfria ölet inte värmer och att dess smakvärld är mildare än hos alkoholhaltigt öl.

Tumregeln är att ljust öl rimmar bäst med lätta maträtter och att mörkt öl, exempelvis stout, främst lämpar sig till mustig mat så som kötträtter.

Servera gärna alkoholfritt veteöl till exempelvis getostsallad och friskt alkoholfritt IPA-öl med stor humlebeska till vegeburgare och indisk curry!

Text Maria Markus