Amerikanskt öl leker med humle

Den rika amerikanska ölkulturen återspeglas av ett stort antal mikrobryggerier. Öltyperna är många, men leken med humle är en återkommande faktor.

USA är en viktig humleproducent. Många av de bästa humleodlingarna finns i delstaterna Oregon och Washington norr om Kalifornien. Till de mest kända amerikanska humlesorterna hör Centennial, Cascade, Citra, Columbus och Simcoe. Nya sorter utvecklas fortlöpande.

De amerikanska bryggerierna sparar inte på humlen, vars karakteristiska smak känns i bland annat öl av typen IPA. Dagens humle bjuder inte enbart på beska. Eftersom humlen tillförs i olika skeden av bryggningen och till och med efter bryggningen får det färdiga ölet toner som återspeglar växtens hela aromspektrum.

Kalifornien ger humlen fruktighet, östkusten ger toner av barr

Humlen i de kaliforniska ölen för tankarna till tropisk frukt, medan humlen i öl från den amerikanska ostkusten har toner av barr. Humlen i den trendiga ölsorten New England IPA eller NEIPA bjuder på mjukt fruktiga aromer.

Humlen tillförs i allmänhet som pellets. Många av de främsta pellettillverkarna finns på västkusten. Efterfrågan på humle är stor runt om i världen, vilket har trissat upp priset avsevärt. Nya metoder utvecklas fortlöpande. Till exempel nedfrysning av torkad humle minskar åtgången av den dyra råvaran.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock