Cider med genuin smak

Intresset för äkta och handgjord cider ökar. England, Frankrike och Spanien är traditionella ciderländer. Vad är egentligen cider för en dryck och till vilka maträtter passar cider?

I hantverksölets kölvatten har intresset för en annan traditionell dryck, nämligen äppelcider, ökat. Cider är mycket annat än en fatdryck för människor som inte tilltalas av öl. Traditionell engelsk, fransk och spansk cider bjuder på en mångsidig och nyansrik smakvärld.

”Dagens trend är äkthet. Konsumenterna efterlyser genuina upplevelser så som äkta äppelsmak”, säger produktchef Timo Vallo som arbetar med Alkos bryggerivaror.

Vid sidan om cidern från de traditionella ciderländerna Storbritannien, Frankrike och Spanien gör sig den inhemska hantverkscidern påmind, men på grund av de ringa tillverkningsmängderna är tillgången fortfarande relativt begränsad. Kundresponsen avslöjar ett växande intresse för detta dryckessegment: Produktgruppchef Kasper Kukkonen berättar att kunderna allt oftare frågar efter nya och intressanta cidersorter.

Varifrån kommer ciderns smak?

Något förenklat kan man säga att traditionell engelsk cider bjuder på fyllighet och äkta äppelsmak, medan baskisk cider karakteriseras av syrliga och jordnära aromer. Dagens melodi är rosécider, som fungerar som ett lätt alternativ till det allt populärare rosévinet.

”Ciderns smak påverkas av olika faktorer, bland annat den använda äppelsorten eller äppelblandningen”, säger Timo Vallo.

Cider tillverkad genom naturlig jäsning av saften från skördetidens färska äpplen smakar annorlunda än cider gjord på äldre äppelsaft. Vid pressningen kan skalen och kärnhusen tillföra saften vinliknande tanninaromer som ger cidern viss fyllighet.

Jästen är också ett viktigt element. Hantverks­trenden har ökat intresset för den traditionella jäsningsmetoden som baserar sig på naturlig vild­jäst. Lagringskärlet tillför drycken olika aromer: Ett gammalt träfat ger andra aromer än ett nytt och en ståltank skiljer sig mycket från träfaten.

Cider är i likhet med vin en utmärkt måltidsdryck

Många tänker inte på att cider är en mångsidig och nyansrik måltidsdryck.

”Robust och kraftfull cider bjuder på samma smakvärld som naturvinerna”, säger Kukkonen.

Torr och syrlig cider balanserar, i likhet med torrt vitt vin, upp smaken hos fet fisk. Söt cider rimmar utmärkt med bland annat kryddiga rätter och så kallad gatumat, medan fyllig cider med rost­ade toner är ett bra val till de mustiga aromerna hos grillad kyckling och grillat griskött.

För ciderprovning rekommenderar Kasper Kukkonen ett uppåt avsmalnande glas. Cider bör serveras avkyld men inte kall – alltför låg temperatur undertrycker dryckens aromer.

”Cider och is hör inte ihop”, avrundar Kasper Kukkonen.

Text Matti Koskinen, foto iStock

Cider i Alkos sortiment