Julens säsongsöl anno 2020 – experten valde de bästa smakparen

Produktchef Timo Vallo  ansvarar för planeringen av Alkos ölsortiment. Han kan ge de bästa tipsen för jultidens ölstunder. Under julen får vi njuta av god mat och dryck i sällskap av våra nära och kära. Alkos säsongsöl sätter guldkant på julbordets läckerheter och jultidens umgänge.

"Under julen, och även annars, lönar det sig att välja öl som faller en i smaken”, säger ­Alkos produktchef Timo Vallo som ansvarar för planeringen av Alkos ölsortiment.

”Alko vill erbjuda kunderna ett sådant säsongsurval av både traditionella klassiker och nya favoriter som rimmar med julbordets läckerheter. Urvalet beaktar även jultidens umgänge och njutningsfyllda ölstunder.”

Sällskapsöl

Julen handlar i stor utsträckning om trivsel och småätande i goda vänners lag. Öl kan med fördel avnjutas som välkomstdrink. Servera gärna väl avkyld lager eller veteöl i långa champagneglas. Till ostbrickan kan man servera en fruktig och stark ale eller en porter med rostade toner. Porter lämpar sig också till chokladdesserter och julkonfekter. Starka ölsorter fungerar utmärkt som digestiv och som avslutning på kvällen. Varför inte slå sig ner med ett glas öl och en god bok eller en god film?

Sällskapsöl

Shepherd Neame Christmas Ale

Ale / England

Mallaskoski Dark Christmas Weizen burk

Veteöl / Finland

A. Le Coq Chocolate Porter

Gouden Carolus Christmas

Ale / Belgien

BRLO Winter Porter

Stout & porter / Tyskland

Lahden Erikois Joulu burk

Mörk lager / Finland

Fiskrätter och julens vegetariska rätter   

Till fisken lönar det sig att servera friskt och fruktigt öl. Lätt maltig lager, vars milda sötma balanserar upp fiskens aromatiska sälta, är ett utmärkt val. Ljust veteöl med mild sötma och liten humlebeska rimmar också med julens fisk. Till laxrätter kan man med fördel bjuda i IPA-öl med större humlebeska. Veteöl och lager rimmar också väl med marinerade och inlagda grönsaker och med julens kalla vegetariska förrätter.

Fiskrätter och julens vegetariska rätter

Mikkeller Snow Out Dry Hopped IPA

Ale / Danmark

Erdinger Schneeweisse

Veteöl / Tyskland

Irlbacher Weihnachts Festbier

Lager / Tyskland

Ridgeway Bad Elf Winter IPA

Ale / England

Flying Dutchman The Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA

Ale / Finland

Tucher Christkindlesmarkt Bier

Lager / Tyskland

Zoller-Hof Donator

Stark lager / Tyskland

Skinka och kötträtter  

Till skinka och mustiga kötträtter kan man välja mörkt och maltigt öl, vars karamelliga sötma balanserar upp sältan. Dubbelbock med kolatoner och stark ale är utmärkta val. Tyskt rököl, vars söta rökaromer rimmar med skinkans smakvärld, är ett traditionellt och beprövat alternativ.  Ölet lämpar sig också utmärkt till krämiga lådrätter, rökt tofu och seitan, krämiga rotsaks­grytor och vegetariska ugnsrätter.   

Skinka och kötträtter

Ayinger Winterbock

Stark lager / Tyskland

St Feuillien Cuvée de Noël

Karmeliten Kloster Dopplebock

Aecht Schlenkerla Eiche

Specialitet / Tyskland

5 tips gällande kombinationen mat och julöl  

  1. Till fiskbordet kan man med fördel välja ljusa och friska öltyper. Skinkan kan sköljas ner med exempelvis rököl. Starka och värmande ölsorter är som skapta för ostbrickan. Choklad och porter är ett oslagbart par. 

  2. Den som vill servera ett och samma öl genom hela måltiden gör klokt i att välja ett mörkt och fruktigt veteöl eller ett traditionellt karamelligt julöl, som rimmar med både fiskbordets smaker och smakerna hos julbordets krämiga lådor och salta skinka.  

  3. Om ölglas saknas kan julens öl serveras i vinglas eftersom egenskaperna hos ett bra vinglas är desamma som hos ett bra ölglas.  

  4. Finländarna dricker i allmänhet sitt öl relativt svalt, men starkt och mörkt öl kan med fördel ställas i rumstemperatur cirka en halv timme innan det serveras.    

  5. Tips inför julen är ordande av småskalig ölprovning. Varför inte samla ihop några vänner och prova exempelvis lager, dubbelbock, stark ale, IPA och rököl? Ost och andra små tilltugg lämpar sig utmärkt till ölprovning.   

Tipsen bär Alkos produktchef Timo Vallos signatur.  

Under julen får vi njuta av god mat och dryck i sällskap av våra nära och kära. ”För mig är julens höjdpunkt att, tillsammans med familjen, slå sig ner vid julbordet och avnjuta högtidens ­läckerheter. Jag väntar verkligen på julen”, avrundar Timo Vallo.