Öl enligt diet

Glutenfri öl, vegansk öl eller kanske lättöl? Det finns allt fler alternativ för den som söker en ölsort som passar den egna dieten.

Vad är glutenfritt öl?

Glutenfritt öl innehåller inte gluten, det vill säga protein från vete, råg eller korn. Av dessa är korn den vanligaste ingrediensen i öl. Gluten kan avlägsnas från ölet under fram­ställnings­processen med ett enzym som spjälkar upp proteinet i mindre delar.

Efterfrågan på glutenfritt öl ökar, och ­därför är också utbudet bredare än någonsin. Utöver ljus lager tillverkas glutenfria öl av så gott som alla öltyper. Bland mycket starka öltyper är glutenfritt ovanligt. De kräver mer malt och då går det inte att minska glutenhalten tillräckligt utan att ­smaken ändras.

Öl som kallas glutenfritt kan innehålla en mycket liten mängd gluten. Gränsvärdet är 20 mg/kg och Alko övervakar genom stickprov att produkter märkta som glutenfria inte ­överskrider det. För vissa kan även denna lilla mängd vara för mycket med tanke på hälsan. Dessutom ökar ju mängden om du dricker flera portioner öl på en gång.

Det finns även helt glutenfria öl som inte har gjorts på glutenhaltiga spannmål. De bryggs av till exempel ris, majs eller hirs. Kontrollera ­ingredienserna på förpackningen om du letar efter sådant öl.

Vad är veganskt öl?

Veganskt öl framställs helt utan animaliska ingredienser. Ölets klassiska råvaror vatten, korn, humle och jäst är ju veganska, så många kanske tror att öl alltid är naturligt veganskt. Ibland används dock animaliska ämnen, antingen i ölets recept eller i tillverkningsprocessen.

Ölet kan smaksättas med laktos, som är mjölksocker av animaliskt ursprung. Traditionellt har det använts i till exempel stout och porter, men numera ger laktos mjukhet och rundhet även till många trendiga specialöl. Också honung används för att smaksätta vissa öl.

Under bryggningsprocessen kan ölet ­klaras med till exempel fisklim eller gelatin, som är ämnen av animaliskt ursprung.

På Alko märks ett öl som veganskt om producenten uppger att det är veganskt. Många bryggerier har hakat på den veganska trenden. Det kommer ständigt fler veganska produkter, i många olika ölstilar.

Vad består ölets energiinnehåll av?

Ölets energiinnehåll består främst av alkohol samt eventuellt ojäst socker. Mest energi finns i starka öl med mycket alkohol och socker som gör smaken fyllig: ­exempelvis stark porter och stout samt många nya stilar av hantverksöl. Lager med en lätt stomme innehåller däremot vanligtvis inget ojäst socker, så energin i dem kommer huvudsakligen bara från alkoholen.

Den som tänker på sin vikt ska alltså helst välja öl med låg eller ingen alkoholhalt, för de innehåller minst energi. Alkoholfria öl blir allt populärare så det finns ett brett utbud av sådana.

Energiinnehållet i olika öl kan jämföras på Alkos webbplats. Produktinformationen ger en uppskattning av dryckens kalorihalt, beräknad utifrån stamvörtstyrkan.

Hitta öl som passar din diet i Alkos sortiment

Allt fler vill ha öl som passar den egna dieten, oavsett om den baserar sig på hälsoskäl, ideologiska val eller vikt­kontroll. Bryggerierna svarar på efterfrågan genom att erbjuda ett allt mångsidigare ölsortiment, vilket betyder att det också finns mer att välja mellan i Alkos utbud.

På Alkos hyllor och i webbutiken finns ett 40-tal glutenfria öl med ett brett utbud av stilar. I butiken är ‘glutenfritt’ märkt på varans prislapp på hyllkanten och på Alko.fi i produktens tilläggsinfo. Skriv in ’glutenfri’ som sökord.

Det finns över hundra veganska ölsorter i vårt sortiment. Du känner igen dem på symbolen ’Veganskt’ på prislappen och i webbutiken i produktinformationen. På nätet hittar du dessa öl via sökmenyn Grönt & etiskt.

Energiinnehållet uppges för alla produkter i webbutiken. En stor del av energin består av alkohol, så den som vill begränsa sitt kaloriintag ska helst välja öl med låg eller helt utan alkoholhalt. Öl med låg alkoholhalt har en särskild symbol i butiken och alkoholfria har en egen hylla. Du hittar produkterna genom sökning i Alkos webbutik.

Text: Lasse Pakarinen