Påskens fylliga måltidsöl

God mat är en viktig del av påsken. Säsongens öl lämpar sig utmärkt till högtidens måltider. Påskölen bjuder på fyllighet och rika smaker så här inför sommaren och dess lättare drycker.

Påsk och öl har varit ett oskiljaktigt par under flera sekler. De bayerska munkarna konsumerade stark doppelbock som flytande bröd under fastetiden före påsk och deras belgiska bröder fick sin näring från klosteröl under fastan.

Runt om i Europa var högtidsölet mörkare och starkare än standardölet. Dagens påsköl följer ingen gemensam linje, utan det bjuder på aromer för alla smaker.

I Alkos sortiment ingår flera ölsorter lämpade för påsken. Till lammrätter lönar det sig att välja öl med kraftiga aromer, exempelvis strong ale eller trappistöl.

Den som föredrar stark lager kan med fördel välja öl av typen bock eller doppelbock. Vänner av mildare smaker kan skölja ner påskens läckerheter med mörk lager.

Till memma rekommenderar Timo Vallo porterstout eller någon av stoutens undertyper, till exempel sweet stout eller oatmeal stout.

Text Lasse Pakarinen, foto iStockphoto