Påskens fylliga måltidsöl

God mat är en viktig del av påsken. Säsongens öl lämpar sig utmärkt till högtidens måltider. Påskölen bjuder på fyllighet och rika smaker så här inför sommaren och dess lättare drycker. Bekanta dig med påskölen anno 2019!

Påsk och öl har varit ett oskiljaktigt par under flera sekler. De bayerska munkarna konsumerade stark doppelbock som flytande bröd under fastetiden före påsk och deras belgiska bröder fick sin näring från klosteröl under fastan.

Runt om i Europa var högtidsölet mörkare och starkare än standardölet. Dagens påsköl följer ingen gemensam linje, utan det bjuder på aromer för alla smaker.

I år omfattar Alkos sortiment tre ölsorter särskilt avsedda för påskfirandet. Deras smakvärld lämpar sig för olika ändamål.

”Påskölen är främst anpassade till högtidens menyer. Veteölet passar till förrätterna, den fylliga lagern lämpar sig till varmrätterna (huvudrätterna) och portern rimmar utmärkt med påskens desserter”, säger Alkos produktchef Timo Vallo.

Veteölet från ett inhemskt mikrobryggeri, som valdes som kontrast till den fylliga lagern, lämpar sig till den allt populärare vegetariska maten. Ölet rimmar också väl med olika fiskrätter.

Lagern av märzentyp för tankarna till den bayerska ölkulturen. Smaken lämpar sig utmärkt till mustiga rätter så som påskalammet.

Årets porter är en gammal bekant till alla ölvänner. Klassikerns chokladtoner rimmar med bland annat memma och påskens chokladläckerheter.

Påsköl 2019

Gotlands Wisby Påsköl

Lager / Sverige

Prykmestar Suklainen Pääsiäisporter

Stout & porter / Finland

Stadin Easterhof Weizen

Veteöl / Finland

Många andra alternativ – även i april månads specialparti

I Alkos sortiment ingår flera ölsorter lämpade för påsken. Till lammrätter lönar det sig att välja öl med kraftiga aromer, exempelvis strong ale eller trappistöl.

Den som föredrar stark lager kan med fördel välja öl av typen bock eller doppelbock. Vänner av mildare smaker kan skölja ner påskens läckerheter med mörk lager.

Till memma rekommenderar Timo Vallo porterstout eller någon av stoutens undertyper, till exempel sweet stout eller oatmeal stout.

Utöver de egentliga påskölen har vårens stora matfest beaktats i Alkos specialparti som anländer till butikerna 4.4. Månadens öltema är Belgien.

”Ölen i specialpartiet är valda med tanke på matbordet. Temat Belgien omfattar flera ölsorter lämpade för lammrätter. Ölens kraftiga aromvärld rimmar väl med påskens rika och mustiga smaker”, säger Timo Vallo.

Text Lasse Pakarinen, foto iStockphoto