Vad är saison?

Saison-ölet förutspås en lysande framtid, men vad är det?

Saison-ölet, som ursprungligen härstammar från de franskspråkiga områdena i södra Belgien, håller på att segla upp på ölhimlen världen runt. Det fruktiga och friska ölet tilltalar många ölvänner. Öltypen ger bryggerierna relativt fria händer, vilket innebär att de kan sätta sin individuella prägel på recepten och dryckerna.

Namnet saison, som på franska betyder säsong och årstid, sammanhänger med att ölbryggningen när det begav sig var beroende av årstiden. Under sommaren var bakterierna en begränsande faktor och under våren behövdes lantbrukens arbetskraft ute på åkrarna.  

Smaken hos det av lantbrukarna bryggda ölet varierade stort från sats till sats – aromerna sammanhängde med bland annat spannmålstypen, skörden, de tillgängliga humlesorterna och brunnsvattnets kvalitet. I dag kan vi bara gissa oss till hur saison-ölet smakade på till exempel 1800-talet.

Under vintern och våren gällde det att brygga tillräckligt mycket öl för sommarens och höstens behov eftersom följande lämpliga bryggningstidpunkt inföll först sent på hösten när luften var sval.

Man tror att det ursprungliga saison-ölet var torrt och hade relativt hög alkoholhalt eftersom jästen hade gott om tid att verka. Den långa lagringen torde också ha ökat syrligheten och främjat utvecklingen av ciderlika aromer.

Dagens saison-öl bjuder på en uppsjö av smaker och toner. Ölets färg varierar från halmgul till mahognybrun, jästaromerna är i allmänhet rikliga, smaken hos den relativt torra drycken präglas av bryggeriets individuella kryddval och humlebeskan varierar från liten till stor. De flesta saison-ölen är fruktiga, friska, syrliga och skummande och dessutom bjuder de ofta på en svårdefinierbar jord- och/eller stallsmak.

De friska, syrliga och smakrika saison-ölen lämpar sig utmärkt som måltidsdryck till bland annat thairätter, feta ostar, grönsaksrätter och syrliga sallader. Ölens relativt höga koldioxidhalt fungerar som ett uppfriskande element.

Saison-ölet rimmar utmärkt med blåmusslor i alla former. Ölets kryddighet och friska citrustoner lämpar sig till laxmedaljonger och andra feta fiskrätter, dess örtighet och peppartoner rimmar med grillad kyckling och grillat griskött och dess fräscha syrlighet balanserar upp aromerna hos många ostar.

Läs också